Kezdőlap » Barangolás a Dreher-relikviák birodalmában – Repülj vissza a múltba!

Barangolás a Dreher-relikviák birodalmában – Repülj vissza a múltba!

A kedvező hazai átoltottságnak köszönhetően már védettségi igazolvány nélkül is látogatható az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteményét bemutató Dreher Sörmúzeum.

Kőbánya megannyi egyedülálló nemzeti értéket rejt magában, amelyek közül ma már számos eredeti pompájában várja a látogatókat. Az egyik legjelentősebb kincsünk az ország legnagyobb sörgyára, amit 1862-ben vásárolt meg a Dreher-család. Az államosítást követően a cég utódja, a Kőbányai Sörgyár égisze alatt jött létre 1979-ben a Söripari Emléktár, amit a tavalyi negyvenéves jubileum, valamint a gyár 165 éves fennállásának évfordulója alkalmából megújítottak. A látogatóközpont újratervezésénél a nagy múltú sörfőző mesterség tárgyi emlékeit, érdekességeit, a Dreher-dinasztia izgalmas történetét és a sörkészítés különleges folyamatát igyekeztek új koncepcióban bemutatni, az interaktív és digitális tartalmaknak köszönhetően élményközpontúbbá tenni. A múzeum különlegessége, hogy eredeti állapotában mutatja be a sörgyártáshoz használt százéves eszközöket, reklámplakátokat, üvegeket, címkéket, alátéteket, csomagolóanyagokat, zászlókat, fényképeket, mozgófilmeket, illetve képzőművészeti alkotásokat. Az új tárlat bővelkedik a kuriózumokban: megtekinthetjük többek között az ország első dobozos sörét, egy korabeli palackozó automatát, a gyárról készült régi makettasztalt, az egykori malátagyár míves tűzharangját, de beleshetünk a sör tárolására használt fahordókat készítő kádár műhelyébe is. Előzetes regisztráció mellett lehetőség van sörkóstolóval egybekötött tárlatvezetésen való részvételre. Noha a múzeum állandó kiállítása virtuálisan is elérhető már, mindenképp érdemes ellátogatni a helyszínre, a Dreher-relikviák birodalmában tett túra ugyanis lenyűgöző élményt nyújt kortól függetlenül mindenkinek.

Kinek van peche?

Kevesen tudják, hogy a pech szó szorosan kötődik a sörgyártáshoz. A kádárok a fahordót szurokkal, azaz németül Pechhel bélelték ki, így biztosították, hogy az értékes szén-dioxid ne szökjön ki a tartályból. Előfordult azonban, hogy csapoláskor egy kis szurokdarabka is belekerült a habzó, aranysárga nedűbe. Akinek ilyen sör jutott, annak bizony pechje volt.

A kőbányai sörmúzeumban számos ehhez hasonló érdekességet ismerhetünk meg.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget