Kezdőlap » Egy személyben szolgálnak és védenek

Egy személyben szolgálnak és védenek


Az elmúlt tíz esztendőben Kőbánya közbiztonsága rendkívüli mértékben javult, ami nagyban köszönhető a körzeti megbízott rendőrök felkészültségének és elkötelezettségének is.


Szoros együttműködés, rengeteg munka és elszántság vezetett oda, hogy Kőbánya ma biztonságosabb, mint valaha. Míg 2011-ben 5581 bűncselekmény történt a kerületben, addig a legutolsó teljes statisztikai évben, 2020-ban alig kétezer. Az óriási javulás egyik záloga a körzeti megbízottak, ismert nevükön „káembé”-k speciális munkája. A körzeti megbízotti rendszerről, így a Körzeti Megbízotti Alosztály munkájáról, dr. Pap Sándor Kőbánya gazdasági és fejlesztési tanácsnoka, országgyűlési képviselőjelölt tájékozódott, aki a Baricska Norbert Tamás rendőr alezredes megbízott kapitányságvezetővel és dr. Szeles Norbert Mário rendőr alezredes osztályvezetővel folytatott szakmai megbeszélést.Mint a találkozón elhangzott, a körzeti megbízottak gyakorlatilag a lakosok „privát” rendőreinek számítanak. Ők azok, akik a rendészeti szempontból 22 körzetre osztott Kőbánya egyes területeiért külön-külön személyesen felelnek, így a rájuk bízott környékek legjobb ismerői. Mindez annak köszönhető, hogy állandó és közvetlen kapcsolat tartanak az állampolgárokkal, önkormányzati képviselőkkel, helyi lakossági, civil és gazdálkodó szervezetekkel, s nem ritka, hogy saját körzetükben is laknak. Nemcsak járőröznek, hanem folyamatosan ellenőrzik a bűnügyi és rendészeti szempontból területüket, és a környéken felbukkanó gyanús egyénekről, nyugtalanító jelenségekről személyesen értesülnek akár a társasházak közösképviselőitől, iskolaigazgatóktól. Így a helyiek által bejelentett problémákat leggyakrabban ők vizsgálják ki, jöjjön a riasztás akár a 112-n keresztül, vagy a helyi civil közösségek vezetőitől. De jól ismerik a közlekedés helyzetét is, így a bűncselekmények mellett a balesetek megelőzésében szintén élen járnak. A körzeti megbízottak fogadóórát is tartanak, az időpontok megismerhetőek a police.hu és a kobanya.hu honlapon.

A káembék együttműködnek a polgárőrökkel, a mezőőrökkel és a közterület-felügyelőkkel, legyen szó közös járőrözésről vagy nagyobb forgalmú helyszínek, rendezvények biztosításáról, továbbá részt vesznek az „Iskola Rendőre” programban is. A kiterjedt kapcsolatrendszernek és a bizalomnak hála a körzeti megbízottak gyakran indulnak el forró nyomon és villámgyorsan szereznek információt egy-egy cselekmény elkövetőjéről, legyen szó a lakosságot bosszantó falfirkálásról vagy akár olyan súlyos esetekről, mint a rablás.

– A körzeti megbízotti rendszer jól kiforrott, az emberek biztonságát és biztonságérzetének erősítését szolgáló struktúra. Meggyőződhettem róla, hogy ez Kőbányán kimagaslóan jól teljesít, köszönhetően rendőri vezetőink példás szervezőmunkájának és az állomány elkötelezettségének – mondta el az Otthonunk Kőbányának dr. Pap Sándor. – Kerületünk bő egy évtizede rendkívül jó kapcsolatot ápol a kerületi rendőrökkel, egyenruhásaink munkáját az önkormányzat járművek, nyomozáshoz szükséges eszközök beszerzésével segíti, de rendszeresek a kapitányság épületében végrehajtott fejlesztések is, ezen felül jelenleg 300 millió forintos kormányzati támogatással zajlik a létesítmény energetikai korszerűsítése is. A helyi rendőrök munkáját a jövőben is minden eszközzel segíteni szeretném, mert Kőbányán továbbra is elsőbbséget kell élvezzen a közbiztonság kérdése.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget