Kezdőlap » Felavatták a megújult Eiffel Műhelyházat

Felavatták a megújult Eiffel Műhelyházat

play-sharp-fill

Tegnap este hivatalosan is felavatták Kőbányán a megújult Eiffel Műhelyházat, az ország legnagyobb közintézményét.
Az Eiffel Műhelyház egyszerre munkahelye operaénekeseknek, zenekari tagoknak, asztalosoknak, lakatosoknak. Egyszerre próbacentrum, játszóhely, raktárbázis, díszlet, kellék- és jelmezmanufaktúra, amelynek – így egy helyen – nincs párja a világban. Az Újjászületésnapnak elkeresztelt gálaműsor egy újraszabott ipari műemlék épületegyüttes egész estés premierje volt, amely művészeti és technikai értelemben egyaránt bemutatta az operajátszás kibővített funkcióit. Puccini Bohémélet c. operájának modern feldolgozásával az alternatív operajátszásból, Lukács András koreográfiája révén a kortárs balettből, a Hattyúk tava Magyar táncával pedig a gyermekbalettből is ízelítőt kaptak a meghívottak, illetve a tévénézők. Láthatták, hogy a gépészet miként tüntet el egy perc alatt egy komplett szimfonikus zenekart az „árokban”, és miként alakít át hasonló gyorsasággal high-tech moziteremmé egy hagyományos színháztermet.
Az Operaház főigazgatója a Műhelyház közösségteremtő funkcióját tartotta elsődlegesnek. Ókovács Szilveszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar operajátszás „a humán érték kinyerésétől lesz jobb, profibb, kiérleltebb, hatásosabb és emlékezetesebb a felkészülés, a kísérletezés és a megtalálás erejét használva”.
Kőbánya polgármestere az Újjászületésnap gondolatát vitte tovább ünnepi beszédében. D. Kovács Róbert Antal úgy fogalmazott, hogy Kőbánya olyan város, amely múltját nem múzeumban őrzi, hanem arra építi a jövőjét.
Az eredetileg gőzmozdonyok javítására épített vasúti csarnok funkcióváltását a kormányzat finanszírozta Magyarország költségvetéséből. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a Műhelyház lett Budapest és benne Kőbánya kulturális újjászületésének egyik jelképe. Mint mondta, a vasút által hátrahagyott egykori rozsdaövezetben az Operaház gyártóbázisával, illetve az új Közlekedési Múzeummal országos jelentőségű intézmények jöttek létre a főváros X. kerületében.
A gálaelőadáson részt vett Áder János köztársasági elnöke és felesége, Herczegh Anita.
Az avatóünnepség egyúttal a Műhelyház állandó kiállításának megnyitójául is szolgált. A tárlat címe: Műhely. Titkok., és annak a 12 díszlet-, illetve jelmeztervező mesternek – a kulisszák „generálisainak” – állít emléket, akik a maguk korában meghatározták a hazai operajátszás látványvilágát. Az interaktív kiállítás talán legizgalmasabb eleme egy magyar világszabadalom mozgatható makettje. A szerkezet kicsiben megmutatja, hogy 100 éve a pesti Operaházban milyen technikával emelték a magasba a sellőket játszó énekesnőket Wagner egyik monumentális darabjában, A Rajna kincsében.


Fotó: MTI
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget