Kezdőlap » Idén 30-40 százalékkal növekedhet a jelzáloghitelpiac 

Idén 30-40 százalékkal növekedhet a jelzáloghitelpiac 

A Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass várakozása szerint a jelzáloghitelek volumene idén mintegy 30-40 százalékkal, 750-850 milliárd forintra emelkedhet – tájékoztatta a társaság pénteken az MTI-t.

A Credipass becslése szerint a bankok 90 milliárd forint értékben helyeztek ki jelzáloghitelt márciusban, így az első negyedéves volumen a tavalyi év azonos időszakához képest duplájára, 257 milliárd forintra ugrott, amely 2022 harmadik negyedéve óta a legmagasabb érték. A márciusban kihelyezett lakáshitelek közel ötödét az államilag támogatott hitelkonstrukciók, míg 80 százalékát piaci lakáshitelek teszik ki – írták. 
    

A növekedés mögötti tényezők közül a javuló gazdasági környezetet, az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvezőbb hitelkonstrukciókat, valamint az alacsonyabb kamatokat emelték ki.  
    

A decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették a januári adatokat, de a februári bővülés részben már az új támogatások iránti aktív érdeklődésnek is köszönhető – idézte a közlemény Fülöp Krisztiánt, a Credipass magyarországi vezetőjét.
    

A márciusi jelzáloghitelezési adatok megerősítik a pénzügyi közvetítő korábbi, 2024-re szóló, havi átlagos 70 milliárd forintos előrejelzését – tette hozzá. A Credipass várakozása szerint az erősödő hitelpiaci aktivitás az ingatlantranzakciók számában is emelkedést hozhat 2024-ben.

2024. április 5.

(MTI)

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget