Kezdőlap » Jó úton járunk

Jó úton járunk

Nehéz időszak volt ez a néhány hónap, de leküzdöttük az akadályokat – nyilatkozta lapunknak a Coviddal kapcsolatban Dr. Stubnya Gusztáv. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet nemrégiben kinevezett főigazgatója szerint az intézmény, ahol jelenleg oltóközpont is működik, öt éven belül a régió meghatározó kórháza lehet,  ami tovább növelheti Kőbánya népszerűségét.

– Mivel teltek a kinevezését követő  napok, hetek? 

– Február 20-án vettem át a stafé- tabotot, vagyis a járvány harmadik  hullámának kellős közepén, az elmúlt  néhány hónap ezért főként a pandé- miával kapcsolatos teendőkről szólt.  Állandó készenlétben álltunk, hiszen  folyamatosan biztosítanunk kellett a  betegek megfelelő kezeléséhez szüksé- ges infrastruktúrát és a szakembergár- dát is. A Bajcsy-kórház kiemelkedően  sok fertőzöttet látott el, de szerencsére  a legnehezebb helyzeteken is sikerült  úrrá lennünk. Nehéz időszak volt ez a  néhány hónap, de sikeresen leküzdöt tük a nehézségeket: egyidejűleg zajlott  a kórház fejlesztési terveinek véglege- sítése, a leendő projektek jóváhagyása,  miközben működtettük az oltópontot  is, ahol mostanáig közel százezer je- lentkező kapta meg a koronavírus elleni  védőoltást. 

– Óriási teher nehezedett a vállára. Nem remegett meg a lába, amikor  szembesült azzal, milyen feladatok  várnak önre? 

– Korábban az egészségügyi vezetés  terén több intézményben is dolgoztam,  és szereztem kellő tapasztalatot. Jól  ismerem a kórházat, évekkel ezelőtt a  fejlesztési programjának a kidolgozásában is részt vettem. Igaz, hogy amikor  az ember kívülről szemléli egy intéz- mény mindennapjait, az nem ugyanaz,  mint amikor közvetlen közelről látja a  megoldásra váró problémákat, de felkészülten és elkötelezetten vágtam bele a  munkába.  

– A növekvő átoltottságnak köszönhetően egyre kevesebb az új fertőzöt- tek száma. Hogy érzi, visszatérhet az  élet a normál kerékvágásba, vagy már  semmi sem lesz olyan, mint a vírus ki- robbanását megelőzően? 

– Nincs más választás, mint vissza- rendeződni. A betegellátás újraindítá- sánál azonban figyelnünk kell arra is,  hogy biztosítani tudjuk a dolgozóink  számára, hogy a nyár folyamán ők is ki  tudják venni a szabadságukat és rege- nerálódhassanak. 

– Részben az intenzív oltáselle- nes kampány, részben a csökkenő  járványgörbe hatására országszerte alábbhagyott az oltási hajlandóság.  Önök is érzékelik ezt?

– Nálunk is kevesebben jelentkeznek  már, de mi továbbra is mindenkit biz- tatunk az oltás felvételére. Most már  minden oltóanyag elérhető, úgyhogy  szabadon lehet választani, és bármikor  lehet jelentkezni, a regisztrációt követő  néhány napon belül mindenki megkapja  a kért vakcinát. 

 

– Miközben a gazdaság számos  szegmensét leállásra kényszerítette a  pandémia, a magyar egészségügyben,  a Bajcsy-Zsilinszky-kórházban is látványos fejlesztések történtek. Miket  emelne ki ezek közül? 

– Tavaly széles körű munkálatok  kezdődtek nálunk, amiknek keretében  megújult az intézmény krónikus bel- gyógyászati osztályának emeleti része,  valamint átalakult, bővült a sürgős- ségi betegellátó osztály: egy 12 ágyas  fektető, egy kétágyas sokktalanító és  egy szintén kétágyas intenzív ellátásra  alkalmas részleget alakítottak ki, így  az osztály területére érkező páciensek  állapotuknak megfelelő, magas szin- tű szakmai ellátásban részesülhetnek.  Ezenkívül több mint másfél milli- árd forint értékben érkeztek korszerű  gépek és berendezések hozzánk: 10  altatót, 58 lélegeztetőgépet, 79 beteg- őrző monitorrendszert és 336 infúziós  pumpát kaptunk. 55, intenzív osztályon  fekvő betegek ellátásra alkalmas ágy- gyal gazdagodtunk, továbbá üzembe  helyeztünk egy veszélyes hulladékok  csomagolására alkalmas gépet is, amik  szintén segíthetik az orvosok és a szak dolgozók mindennapi munkáját. Jelenleg is zajlanak nagy volumenű fejlesz tések a kórház területén, közülük több  most nyáron fejeződik be, úgyhogy azt  mondhatom, jó úton járunk.

– Milyen tapasztalatai vannak a paraszolvencia kivezetésével kapcsolatban, amit tavaly ősszel szavazott meg a magyar parlament? 

A hálapénz megszüntetése örömteli mindenki számára. Most orvos és beteg is egy tanulási folyamatban vesz részt. Meg kell érteni, hogy nemcsak elfogadni, hanem adni sem szabad, és hogy a „nincs” azt jelenti, hogy nincs, nem pedig azt, hogy „kicsit van”.

– Hogy látja a Bajcsy kórházat négy év múlva, 2025-ben? 

Egy felújított, jó hangulatú, humánerőforrás szempontjából is erős, a budapesti ellátásban fontos helyet elfoglaló, széles szakmai portfóliójú, korszerű egészségügyi intézményként. Azt szeretném, hogy a régió egyik meghatározó  kórháza legyünk, ami a kormány által elindított Egészséges Budapest program  és a KEHOP-pályázat támogatásainak köszönhetően egy reális cél.

 

 

 

 

 

 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget