Közeledve augusztus 20-hoz, készítsünk együtt ünnepi házi kenyeret.
Lássuk, mi is kell hozzá:
- 90 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő (lehet por alapú is)
- 7 dl langyos víz
- 4 tk cukor
- 3 ek olaj
Hagyományos házi kenyérhez egy nagy edénybe beleöntjük az előzőleg átszitált lisztet, a cukrot, a sót, és ezeket kézzel összekeverjük.
Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel, ha feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet, ezután hozzáadjuk az olajat.
Először elkezdjük kézzel kevergetni, összedolgozni az anyagokat, ekkor még nagyon ragacsos lesz a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal.
Majd következik a pihenés embernek és a tésztának is. A cipókat 2 órán keresztül hagyjuk kelni. Ezt követően könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk.
Az utolsó kelesztés 25-40 percig tart, közben előkészítjük a tojást amivel lekenjünk és kést, amivel behasítjuk a tésztát.
Utolsó lépésként 50 percig sütjük, amint elkészült olyan kenyérvágó deszkára tesszük, amin az alja szellőzni tud.