Kezdőlap » Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát

Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát

Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát, és egy évtized alatt 62 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Rétvári Bence a bűnmegelőzés napja alkalmából rendezett ünnepségen azt hangsúlyozta: az eredmény a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkájának köszönhető. Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, amihez az is hozzájárult, hogy megemelték a bűnüldözésre és a működtetésre szánt forrásokat; míg 2010-ben a rendőrség működtetésére 449 milliárd forint szerepelt a költségvetésben, addig idén erre 1309 milliárd forintot fordítanak – emelte ki az államtitkár.
    

Hozzátette: az elmúlt tíz évben háromezerrel nőtt a rendőrség létszáma, és idén 80 ezer forintos, míg 2022-ben 116 ezer forintos alapbéremelés történt ezen a területen.
    

Azt mondta, Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve a magyar, amiért sok támadás éri az országot, azonban a kormány ezeket a támadásokat inkább elismerésnek tartja. A kormány álláspontja az, hogy szigorú büntetőjogszabályok nélkül nem lehet az emberek békéjét és biztoságát megvédeni – emelte ki Rétvári Bence.
    

Úgy fogalmazott: akkor, amikor az élet felbolydul, a szomszédunkban háború zajlik, és mindenki egy kicsit nagyobb külső veszélyt érez, fontos, hogy ez ne jelentse az egyén életének megrendülését. „Nincs annál nagyobb veszély, minthogy a béke és a biztonság veszélybe kerül, ezért fontos a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkája” – mondta.
    

Rétvári Bence kitért arra, fontos feladat Európa és Magyarország békéjének megőrzése, hiszen a békének már csak „magyar hangja van, minden más nyelven csak a háború hangján lehet szólamokat hallani, ami nagyon veszélyes”. „Az, hogy a NATO védelmi szövetségként a háború szervezését vette át az uniótól, az sokak számára minőségileg is riasztó” – fogalmazott.
    

Az államtitkár szerint ez egy olyan időszak, amikor a béke és a biztonság felértékelődik, és ezekért tenni kell. A biztonságunkért a rendőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) sokat tett. Az NBT munkája révén ma kevesebben lesznek bűncselekmény áldozatai, a szervezet munkája fontos és mindig aktuális – hangoztatta.
    

Jelezte, hogy a rendőrség az idei évben már kimagaslóan sok esetben, 444 nyomozást indított pedofil elkövetőkkel szemben, és 89 vádemelési javaslattal élt. Büntetőeljárást 1035 ügyben folytat pedofil elkövetőkkel szemben; ez a munka is biztosítja a gyerekek nagyobb biztonságát – mutatott rá.
    

Közölte, az NBT által kidolgozott bűnmegelőzési programok nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki, a legjobbak közé tartoznak. A bűnmegelőzési tanács sosem enged az igényességből, ezért munkájuk időtálló.
    

Hatala József, az NBT elnöke köszönetet mondott az oktatásban, az önkormányzatokban, a kormányhivatalokban, a rendőrségen dolgozók bűnmegelőzési munkájáért, és arra kérte őket, támogassák a kormány bűnmegelőzéssel kapcsolatos elképzeléseit.

2024. április 12.

(MTI)

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget