Kezdőlap » Március 3-án ünnepeljük a vadvilág világnapját

Március 3-án ünnepeljük a vadvilág világnapját

play-sharp-fill

Március 3-án van a vadvilág világnapja, 2013-óta az ENSZ közgyűlésének döntése alapján ezen a napon a vadon élő növény-, és állatvilág sokszínűségét ünnepeljük – hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Magyarország területének 22 százaléka áll hazai vagy európai uniós jogszabályi védelem alatt. Védett természeti értékként 782 növény- és 1193 állatfajt tartottak nyilván a legutóbbi, 2022-es adatok alapján, ebből 273 faj volt fokozottan védett.
   

Magyarországon 10 nemzeti park található, emellett 849 ezer hektáron 326 országos jelentőségű védett területtel, és 44 ezer hektár 1849 helyi jelentőségű védett területtel rendelkezik.
    

A legutóbbi, 2023 februári adatok szerint az ország több mint 128 ezer gímszarvasnak, 369 ezer őznek, 55 ezer vaddisznónak, és 474 ezer mezei nyúlnak adott otthont.
    

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából nyilvánította március 3-át a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day). A CITES mára több mint 36 ezer állat- és növényfaj, valamint azok részeinek, származékainak (például elefántcsont, korall, kaviár, hüllőbőrből készült táskák, faanyag) kereskedelmét szabályozza.
    

A világnappal felhívják a figyelmet azokra az értékekre és javakra, amelyekkel az élővilág hozzájárul az emberiség megélhetéséhez, személyes jólétünkhöz, továbbá hogy ráirányítsák a figyelmet az élővilág sokszínűségére, a vadon élő állat- és növényfajok kihalásának és az élővilágot érintő illegális kereskedelemnek a veszélyeire.

2024. március 1.

(MTI)

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget