Hideg saláta
Vágjuk a fejes salátát négy részre és mossuk jól meg a homoktól; azután rakjuk a salátástálba csinos koszorúba. Készítsünk reá ecetet; hat fej salátához vegyünk hat kanál jó borecetet; tegyünk tálba három egészen keményre főtt, apróra vágott tojást. A tojást hat kanálnyi táblaolajjal, egy kávéskanál cukorporral együtt törjük föl; ezt a vegyüléket keverjük össze az ecettel és úgy öntsük a tálba az elkészített salátára.
Rózsafagylalt
Egy liter jó tejsűrűt forralj föl 6 evőkanál tört cukorral; keverj le 8 tojás sárgáját, öntsd rá a forralt tejet, törd át szitán, adj hozzá egy kávéscsésze rózsalikőrt s keverd, míg egészen kihűl. Tedd a cinszelencébe s állítsd ezt jég közé.
Ibolyafagylalt
Végy egy kis tányér ibolyavirágot, önts rá két csésze tejet, tedd a tűzre és hagyd lassan fölforrni. Azalatt forralj föl egy liter tejet 8 evőkanál cukorral; vedd el a tűztől, keverj bele 6 tojás sárgáját, add hozzá a tejet, melyben az ibolya főtt, szűrd át szitán, öntsd a szelencébe és tedd jég közé.