Kezdőlap » Tízezernél több támogatási kérelemnél tart a Napenergia Plusz Program

Tízezernél több támogatási kérelemnél tart a Napenergia Plusz Program

Hétfőn meghaladta a tízezret a modern napelemes rendszerek létesítését támogató pályázatra beérkezett támogatási kérelmek száma, és biztosra vehető a további növekedés, hiszen az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán kedden. 

Azt írták, a kérelmek feldolgozása folyamatos, a múlt hét elejétől sorra születnek a támogatási döntések is. A támogatói okirattal rendelkezők szükség esetén előleget hívhatnak le, az elosztó engedélyének birtokában a kivitelezők megkezdhetik a napelemek és energiatárolók telepítését. Az első kifizetések így már a tavasz folyamán megtörténhetnek – közölték.
    

Hozzátették, hogy a kormány a családok beruházási költségeinek kétharmadáig kínál ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a programban. A mostanáig beérkezett kérelmekben jelzett átlagos igény az állami hozzájárulásra 4 millió forint alatt alakul. A 75 milliárd forintos pályázati keretösszegből tehát az előzetesen kalkulált mintegy 15 ezernél több háztartás fejlesztéseire is futhatja majd.
    

A jövő a zöldenergiáé. A magyar gazdaság versenyképességét is nagyban meghatározza, hogy a tiszta forrásból megtermelt energiát helyi felhasználásra el lehessen tárolni. A belföldi energiatárolói kapacitások bővítését a családok és a vállalatok körében is ösztönzi a kormány. A folyamatban lévő pályázatok összesen 200 milliárd forinttal segítik a magyarországi cégek és magánszemélyek fejlesztéseit – írta az EM.

2024. március 5.

(MTI)

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget