Kezdőlap » Városszépítés közös erővel

Városszépítés közös erővel


A rendezett Kőbánya közös ügyünk, ezért az önkormányzat együttműködik azokkal, akik maguk is modernebb, gondozottabb és zöldebb környezetre vágynak. Mint dr. Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnoktól megtudtuk, idén is lesz lehetőség az önkormányzattal közösen a város csinosítására.


“Az önkormányzat mind az épített környezet fejlesztésében, mind pedig a zöld területek bővítésében partnernek tekinti a kőbányaiakat. Erről árulkodik az idei költségvetés is, mely szerint ismét százmilliós nagyságrendű forrásra pályázhatnak a lakástulajdonosok, lakóközösségek, hogy saját otthonaikat – és ezzel persze a kerület ingatlanállományát – modernizálják.

– A költségvetésben 200 millió forintos keretet különítettünk el, amelyre épületeik megújítása érdekében pályázhatnak hamarosan a lakóközösségek – mondta lapunknak dr. Pap Sándor. – Az önkormányzat számára kiemelten fontosak az ilyen beruházások, mert hozzájárulhatunk a kőbányai otthonok minőségének javításához. Kőbánya panel-lakótelepei mind a ‘70-es években épültek, egyszerre avulnak, de van teendő a hagyományos technológiákkal épült házaknál is. Segítünk a  megújításukban, mert a házak fejlesztésével könnyebb lesz az itt élőknek és a kerület arculata is javul.

A korábbi évek tapasztalatai alapján energetikai felújításra, gépészeti és elektromos munkákra pályáznak sokan, de a támogatható felújítások köre kifejezetten széles.”

A 200 milliós önkormányzati kereten felül a költségvetés további 30 millió forint szintén vissza nem térítendő támogatást biztosít a fővárosi és kerületi helyi védettségű lakóépületek tulajdonosainak. Ezzel a város vezetése ösztönözni kívánja a tulajdonosokat arra, hogy az építészeti értékeket felújítsák, helyreállítsák, megőrizve a jellegzetes kőbányai építészeti karaktert.

Azoknak sem kell csalódniuk, akik a kertek, zöld területek gondozására szeretnének figyelmet fordítani. Tavasszal ismét jön az „Önnek is szeretnék adni virágot!” pályázat. A program keretében évek óta több ezer kőbányai lakos összesen több tízezer egynyári virághoz, fűszernövény tőhöz, cserjéhez jut ingyenesen, hogy a növényeket kertjükbe, közös ágyásokba ültetve járulhassanak hozzá a város zöldítéséhez. Ezek az ajándék növények jó szolgálatot tehetnek majd a várhatóan nyáron induló „Tiszta udvar, rendes ház pályázaton” is, amikor az önkormányzat a legszebb kerteket, balkonokat ismeri el – és honorálja ősszel újabb virágmagokkal, virághagymákkal.

A Kőbánya zöldfelületeinek gondozásáért felelős Kőkert sem tétlenkedik majd, ahogy megérkezik a tavasz. Jelenleg metszéseket, kisebb takarításokat végeznek, de májustól ismét virágba borítják a várost. Májustól várhatóan 28 ezer tő egynyári virágot ültetnek ki a 21, összesen 1100 négyzetméternyi városi virágágyásba, valamint kikerülnek a villanyoszlopokra a futómuskátlik is, amelyek összesen 580 szürke kandelábert tesznek színesebbé. A Kőkert ezen kívül természetesen a meghirdetett szemétszedésekben is partner lesz: besegít az eszközök biztosításával, illetve az összegyűlt szemét elszállítását is elvégzi.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget