Kezdőlap » A gazdaság sikeres újraindításával adót takaríthatnak meg a gyermeket nevelők – Százezreket kaphatnak vissza a családok

A gazdaság sikeres újraindításával adót takaríthatnak meg a gyermeket nevelők – Százezreket kaphatnak vissza a családok

A gyermeket nevelő családok számára  a kormány meghirdette: ha a gazdaság jól teljesít, úgy a dolgozó szülők visszakaphatják idén befizetett adójuk egy részét, vagy akár az egészet. Annak jártunk után, hogy mennyi pénzre számíthatnak a családok.

A döntéshozók szerint nem kis summáról van szó: 1,5 millió szülőnek összesen 550-580 milliárd forint járhat vissza, ami 1,1 millió családot érinthet. A kifizetésnek csak egy feltétele van: a gazdaságnak idén minimum 5,5 százalékkal kell növekednie, vagyis gyakorlatilag ennyivel kell többet termelni a tavalyihoz képest.

Nem akarjuk elkiabálni – főleg a koronavírus világot fenyegető delta variánsának árnyékában –, de a feltétel tekintetében Magyarország jól áll. A szervezett oltási programnak és az ebből fakadó gyors újranyitásnak köszönhetően ugyanis már a világ egyik legtekintélyesebb pénzügyi szervezete, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is 6,2 százalékos magyar gyarapodást jósol. Így, hacsak a vírus újabb támadása nem bénítja le a világgazdaságot, jó eséllyel várhatják a magyar családok jövő év elején a pénzt. De mennyit?

A válasz az eddigi kormányzati nyilatkozatok szerint az, hogy maximum 800 ezer forint befizetett adó jár vissza keresőnként, ami egy szülőpár esetén akár 1,6 millió forint is lehet. Az összeget a kormány úgy kalkulálta ki, hogy a magyar átlagbérig biztosítaná a kedvezményt – hiszen ha nem lenne limit, az igazán jómódúak lennének az intézkedés nyertesei. Tehát úgy havi bruttó 444 ezer forintos fizetésig kalkulálhat visszatérítéssel minden dolgozó.

A pontos összeg azonban három tényezőtől függ. Egyrészt a fizetés összegétől, hiszen csak azt az adót lehet visszakapni, amit a dolgozó be is fizetett. Másrészt attól, hogy a családban egy vagy két kereső van-e. Végezetül pedig az eltartott gyermekek számától.

Kalkulációnkból kiderült: a mostani döntés értelmében az egy-, illetve kétgyermekesek családok is részesülnek a kedvezményekből. Európa egyik legbőkezűbb családtámogatási rendszere  ugyanis eleve garantálja, hogy a minimum három gyermeket nevelő átlagkeresők ne, vagy csak nagyon kevés adót fizessenek – és gazdasági helyzettől függetlenül, már év közben pénzt takarítsanak meg. Vagyis azt mondhatjuk: a tervezett intézkedéssel a kormány a tekintélyes nagycsaládos kedvezményt gyakorlatilag minden gyermekes családra kiterjeszti!

A konkrét számokat nézve látható, hogy már egy minimálbért (havi 167.400 Ft) kereső, egygyermekes szülő is komoly összeghez juthat: ő az eddigi havi 10 ezer forintos (tehát évi 120 ezres) gyermek után járó adókedvezményen felül további közel 290 ezer forint visszatérítésre számíthat, míg ha megkeresi a havi bruttó 444 ezer forintot, úgy ez az összeg 680 ezer forint lehet. Az egyedülálló, két gyermeket nevelő szülő a családtámogatásnak köszönhetően havi átlag bruttó 266 ezer forintos fizetésig már most is adómentességet élvez, s ha a fizetése ezt az összeget meghaladja, úgy akár 320 ezer forintot is visszakaphat jövőre.

Jól  járnak azok a családok is, ahol mindkét szülő dolgozott – és adózott. Még a minimálbéres, egygyermekes házaspár is 482 ezer forint kaphat vissza jövőre, míg ha a bruttó fizetésük mindkettejük esetén eléri az átlagkeresetet, úgy közel 1,5 millióra számíthatnak. Két gyerek esetében ugyanezek a számok 122 ezer és 1,1 millió forint között alakulhatnak – szintén a szülők bruttó bérének függvényében. Ám a kétkeresős, háromgyermekes családok közül azok is számíthatnak adó-visszatérítésre, amelyek teljesen kihasználják a havi 99 ezer forintos családi adókedvezményt, és ezen felül adót fizetnek. Esetükben 412 ezer forint is visszajárhat, ha teljes egészében ki tudják használni a lehetőséget.

családi fotó : Vermes Tibor

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget