Kezdőlap » Megszorításokkal igyekszik spórolni kiadásain a Karácsony Gergely vezette főváros – Ellepi a szemét Kőbányát?

Megszorításokkal igyekszik spórolni kiadásain a Karácsony Gergely vezette főváros – Ellepi a szemét Kőbányát?

A köztisztaság régóta hangsúlyos eleme a Kőbányai Önkormányzat költségvetésének, ennek megfelelően a büdzsé egy jelentős részét idén is arra fordítják, hogy szebbé, rendezettebbé és élhetőbbé tegyék a kerületet. A javuló tendenciának azonban gátat vet, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés költségkímélés címén január óta több ezer köztéri kukát szereltetett le Budapest területén.

Egy a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-től kapott levélből értesült a kőbányai önkormányzat arról, hogy takarékoskodási céllal a kerület köztéri szemeteseinek közel felét leszerelteti a Karácsony Gergely-féle városvezetés.

Az utcai hulladékgyűjtők megritkításától a kukaürítő járatok számának csökkentését remélik. Bár korábban azt írták, minden kerülettől egyenlő mértékben vesznek el kukákat, Kőbányán az átlagos mennyiség közel kétszeresét, összesen 261 darabot terveznek elvinni. Ennek oka dr. Pap Sándor szerint könnyen lehet az, hogy a városrész vezetősége döntően kormánypárti.

– Karácsony Gergely a fővárosiakat bünteti ahelyett, hogy megtanulna okosabban gazdálkodni, többmilliós jutalmak osztogatása és a tanácsadói számának növelése helyett pedig inkább a köztisztaságot ápolni – mondja a tanácsnok. Hozzáteszi, közel 50 darab hulladékgyűjtő edény már lekerült a helyéről, amivel veszélybe került annak az áldozatos munkának az eredménye, amit a kerületben a köztisztaság terén elértek az elmúlt években. Dr. Pap Sándor szerint a leszedett kukák miatt valószínűleg több lesz a hulladék, ami több munkát jelent majd a parkokat, játszótereket, sétányokat és egyéb zöldfelületeket gondozó KŐKERT Kft.-nek, de szerencsére a kerület nemrégiben 50 millió forintot kapott a kormánytól közterületi hulladék felszámolásra, ezzel az összeggel pedig valamilyen szinten kompenzálni lehet a problémát.

A főpolgármester tavaly év végén még azt ígérte, a fővárosi önkormányzat magán kezdi a spórolást, de úgy látszik, ezt sem sikerül betartani. „Budapest utcái amúgy is rendkívül szemetesek, és a köztéri kukákból gyakran folyik ki a szemét. Mi lesz akkor, ha a hulladékgyűjtők számát harmadával csökkenti a Karácsony Gergely vezette főváros? Még több szemét és kosz az utcákon? Bravó!” – reagált a budapesti Fidesz a hírre, amely szerint megkezdték az érintett szemétkosarak beszedését. Hozzátették, egy élhető városhoz megfelelő számú hulladékgyűjtőre és köztéri illemhelyre van szükség. Ehhez pedig nem csökkenteni, hanem növelni kellene a számukat.

 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget