Kezdőlap » A hősök emlékét őriznünk kell

A hősök emlékét őriznünk kell

play-sharp-fill

Ne feledjük, hogy Kőbánya jelentős szerepet játszott az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben, és ez a megállapítás akkor is igaz, ha pontosan tudjuk, hogy a nevezetes események nem kerületünkben robbantak ki.

Az elmúlt évtizedek kutatásainak köszönhetően vált ismertté Kőbánya történelmi szerepe az 1956-os forradalom és szabadságharc eseménysorában, amely nem a diktatúra ellen kirobbant forradalom pillanataiban vált főszereplővé, hanem a kitartás, az áldozatvállalás jelképe lett. 

Azzal mindenki tisztában van, hogy 1956. október 23-án a sorsfordító események a Műegyetemnél, a Bem szobornál és a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházánál játszódtak, messze Kőbányától. Sokáig kevés figyelem kísérte a X. kerületben történt eseményeket. Márpedig az itt megszerveződött nemzetőrség – amely elsősorban helyi munkásokból, fiatalokból alakult felkelőkből állt – nem elhanyagolható ellenállást fejtett ki a szabadságharc leverésére indított november 4-i szovjet inváziót követően a honvédségtől kapott, vagy megszerzett légvédelmi ágyúk segítségével.

Így válhatott a Csajkovszkij park, valamint az Élessarok a budapesti ellenállás legkitartóbb helyszínévé, amelyet a szovjet megszállók csak jelentős áldozatok árán, november 8-ra tudtak megtörni. 

Az ottani hősök mellett emlékeznünk kell a Pongrác telepi fiatalokra is. Kőbánya legsúlyosabb tragédiája következett be, amikor november 6-án a Pongrác telepen tíz kézifegyveres fiatalt géppuskáztak le a szovjet páncélosok.

Pongrác telepi koszorúzás:

A Pongrác Közösségi Ház falán 2013-ban elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg a kőbányai képviselő-testület Fidesz frakciójának tagjai. Tíz fiatal áldozatról emlékeztek meg, azokról az ’56-os fiatalokról, akiket a forradalom leverésére behívott szovjet csapatok mészároltak le. Sírjaik egymás mellett sorakoznak a rákoskeresztúri Újköztemető 18-as parcellájában.

Liget téri koszorúzás:

Dr. Pap Sándor választókerületi elnök és Péter Norbert, a kőbányai Fidelitas elnöke koszorúzott


A nemzeti gyásznap alkalmából november 4-én, csütörtökön, 10 órakor kezdődik a megemlékezés. A Kőrösi Csoma Sándor út – Maláta utca sarkán lévő Silye Sámuel és társai tiszteletére állított emlékműnél beszédet mond, D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere. 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget