Kezdőlap » Állatok és emberek őrangyalai

Állatok és emberek őrangyalai


Évente százszámra fogja be az elkóborolt állatokat a Kőbányai Állatvédelmi Járőrszolgálat. A Segítő Angyalok Állatmentés Kft. által működtetett szervezet 2018 júniusa óta látja el feladatát a kerületben. Bár az állattartási kultúra hazánkban sokat javult az elmúlt években, a számok mégis azt tükrözik, hogy a Segítő Angyaloknak bőven akad dolguk.

Az Otthonunk Kőbánya újság novemberi számából Csikós Róbert, a Segítő Angyalok vezetője szavait idézzük: az elmúlt egy évben Kőbányán 111 kutyát és 63 macskát fogtunk be, legnagyobb részt a gazdik figyelmetlensége miatt kóboroltak el. Ezek nem mindegyike indult kőbányai otthonokból világot látni. Nem ritka, hogy a szilveszteri petárdázások vagy az augusztus 20-i tűzijáték miatt akár 10-20 kilométert is menekülnek a rémült állatok. 

A begyűjtött állatok között akadnak olyanok, amelyeket gazdáik dobtak ki. Ilyenkor a meglelt tulajdonos gyakran a szökés meséjét adja elő, de az állatvédők évtizedes tapasztalatával szemben a magyarázkodás nem sokat ér. Abból a szempontból sincs elnézés, hogy szabályt sért az, akinek a kedvence elkóborol, és ezért bizony felelnie kell. Először csak szóbeli figyelmeztetés jár a gazdának, de ha már többedik alkalommal esik meg ilyen, akkor az állatvédők a közterület-felügyelettel érkeznek, aminek több tízezres bírság és akár állatvédelmi eljárás is lehet a vége. Természetesen a tulajdonosok a büntetést igazságtalannak tartják, pedig egy gazdátlan négylábú könnyen okozhat tragédiát.

– Ne csak arra gondoljunk, hogy egy elszabadult kutya megtámadhat és megsebesíthet embereket – magyarázta Csikós Róbert. – Megtörtént, hogy az erdőben egy póráz és szájkosár nélkül sétáltatott eb nekiment egy lónak, mire az ledobta lovasát, aki a karját törte. Az elszabadult patás végül az úttestre, egy teherautó elé rohant. Ugyanígy megtörténhet a baj, ha egy autó elé kiugró kutya miatt kapja félre a sofőr a kormányt és szalad fel a járdára. Meg kell érteni, hogy az állatok megfelelő tartása az emberek védelmét is szolgálja.

Ám nemcsak a felelőtlenség, néha a jó szándék is problémát okozhat. Sokan etetik a rókákat, amivel emberhez szoktatják őket. „Eleinte jó ötletnek tűnt” kategória, hogy az őzeket közel csalogassuk a házunkhoz egy kis kukoricával, de könnyen lehet, hogy Bambiék helyett egy vaddisznó koca jön a malacaival uzsonnázni. A kóbor macskák etetése is általános, aminek köszönhetően jó pár kőbányai helyszínen népes kolóniák alakultak ki. A Kocka és a Sörgyár utca sarkán fekvő telken már legalább 40 macska él, s ezeknek a környék énekesmadarai esnek áldozatul. Ráadásul ez utóbbi cicákat még csak be sem foghatják az állatvédők, hiszen magánterületről engedély nélkül nem vihetik el őket.

Az Angyalok nemcsak Kőbányán mentik az elkóborolt, vagy magukra hagyott állatokat. Az egész országból hívják őket, így gyűjtöttek már be 700 kilós, autópályán kószáló bikákat, forgalmas közlekedési csomópontnál szaladgáló kecskegidát is. A panellakásokba berepülő és a függönybe csavarodó denevérek kiszabadítása már rutinmunka, és a kígyóknak hitt siklók sem okoznak gondot, bár egyszer előfordult, hogy a bejelentés nem túlzott, amikor óriáskígyóról szólt: egy eltévedt 2 méteres anakonda került a zsákba. 

A Segítő Angyalok az oktatást is teljes szívvel végzik. Előadásokat, táborokat szerveznek a fiataloknak, és minden kőbányai nagy rendezvényre kivonulnak, hogy minél több embert ismertessenek meg a felelős tartással. Az állatokért ugyanis úgy lehet a legtöbbet tenni, ha maguk a gazdik is kedvenceik őrangyalai lesznek.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget