Kezdőlap » Bemutatták a hamarosan nyíló Eiffel Műhelyházat

Bemutatták a hamarosan nyíló Eiffel Műhelyházat

Eiffel Műhelyház – új multifunkcionális kulturális központtal bővül a Magyar Állami Operaház

Csaknem hétéves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után, 2021. október 25-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát – olvasható a Magyar Állami Operaház honlapján. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.


Fotó: Nagy Attila/opera.hu

Újjászületésnap

Többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik jelképesen is birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei az október 25-i, Újjászületésnap névre keresztelt ünnepi gálakoncerten. A Bánffy Miklós teremben tartandó est szólistái Sáfár Orsolya, Rácz Rita, Boncsér Gergely, Sándor Csaba, Haja Zsolt, Bakonyi Marcell, Szüle Tamás, Varga Donát (Bohémélet), Földi Lea, Kekalo Iurii (Örvény), Miklósa Erika, Megyesi-Schwartz Lúcia, Horváth István és Palerdi András (Te Deum), közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. Az ünnepi gálát Almási-Tóth András művészeti igazgató és Magyar Orsolya rendezi, míg az Opera együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató és Kesselyák Gergely első karmester dirigálja az esten.

Az Eiffel Műhelyház repertoárja

A reprezentatív műveket felvonultató Operaház és a törzsrepertoár népszerű darabjait elérhetővé tévő Erkel Színház mellett az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni. Az intézmény reményei szerint új kínálatával egy olyan közönséget is meg tud szólítani, amely a prózai színházban és tánc területén is keresi a hasonló produkciókat.

Új sorozatok az Eiffel Műhelyházban

Az ősz folyamán az Opera számos kísérőprogramot és kamarasorozatot is útjára indít, hogy erősítse az Eiffel Műhelyháznak azt a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló sokoldalúságát, aminek nyomán az épületben színházi működés és látogatóközpont párosul a műhely-, raktár- és próbafunkciókhoz. A kínálatban kiemelt helyet foglalnak el a családi és gyermekprogramok, mindezek mellett a gyerekek kikapcsolódását szolgálja a földszinti ruhatár mellett található, díjmentes játszóház, azaz a Szőnyi Erzsébet babuskubus és az Eiffel Műhelyház jobb oldalán található zenés tematikájú játszótér, a Ránki György zenemászoda.

A 2021/22-es évad gyermek- és ifjúsági programjainak ismertetője letölthető ITT.

A 2021/22-es évad koncertsorozatainak ismertetője letölthető ITT.

Az Eiffel Műhelyház jelentősége az Opera működésében

A Magyar Állami Operaház 137 éves története során nem állt a dalszínház rendelkezésére az Eiffel Műhelyházhoz hasonló, korszerű, a színház működését kiszolgáló háttérbázis. Az Eiffel-csarnokban és két melléképületében létrejött többfunkciós központ végre egy helyszínen fogadja be a korábban az Operaházon belül és a környező utcákban elhelyezett 11 díszlet- és jelmezműhelyt, valamint Budapesten és az agglomerációban több mint egy tucat bérleményben, kényszerűen mostoha körülmények között elhelyezett értékes díszlet- és jelmezállományt. Az egy fedél alatt, tágasabb környezetben, nagyrészt megújult eszközparkkal működő műhelyek tekintélyes logisztikai tehertől mentesítik az intézményt, és nagy mértékben elősegítik a gyártóhelyek gyorsabb és hatékonyan összehangolt együttműködését.

A 400-600 fő befogadására képes, mozgatható nézőterű, állítható méretű zenekari árokkal és forgószínpaddal is felszerelt Bánffy Miklós terem, valamint a hasonló léptékű színpadtérrel rendelkező, 150-250 fő befogadására alkalmas Hevesi Sándor háziszínpad az operaházi és Erkel színházi nagyszínpadokkal csaknem azonos feltételeket biztosít a rendpróbák megtartásához, amire korábban nem volt példa a Magyar Állami Operaház történetében. A Magyar Állami Operaház Zenekarának nagy nyereség a kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező Fricsay Ferenc stúdió, ami jelenleg a legnagyobb, szimfonikus zenekari és énekkari próbák együttes megtartására, valamint lemezfelvételre alkalmas stúdió Magyarországon. A két melléképület közül Márk Tivadar jelmezcsarnokban 1800 folyóméternyi jelmez és kellék szakszerű elhelyezésére van lehetőség, ami csaknem fele az Opera teljes jelmezállományának, míg a Tolnay Pál szolgáltatóház a létesítményüzemeltetés, a gondnokság, a biztonságiak munkájához biztosítja a megfelelő feltételeket.

A főépület épület 20 000 m2-es alapterületéből adódóan lehetőség nyílt az Opera munkatársait kiszolgáló rekreációs funkciók létrehozására is, ilyen a csoportos öltözők és a varrodák feletti második szinten kialakított Otturbay Melinda oázis, valamint a sportolási célokat szolgáló Járay József pálya, de fitneszterem is elősegíti az itt dolgozók kondíciójának megőrzését. Az Opera tisztelegni kíván az Eiffel-csarnok vasúttörténeti múltja előtt is, amire a Közlekedés Múzeum helytörténeti kiállítása mellett a főépület előcsarnokában és a hozzá tartozó Kodály Zoltán parkban kiállított két, kuriózumnak számító gőzmozdony (MÁV 327,141; MÁV 301,006), valamint ugyancsak a mozdonycsarnokban található étkezőkocsi (WR 2354) utal, utóbbi helyreállítási munkálatait nagyrészt az Opera szcenikai műhelyének munkatársai végezték.

Az Eiffel-csarnok rövid története és az Eiffel Műhelyház-beruházás kronológiája

A Józsefvárosi pályaudvar 1867-es megnyitását követően a Kőbányai út mentén több vasúti gyártó- és javítóüzem is létrejött, ezek közül az 1870-ben került a Magyar Királyi Államvasutak birtokába a Budapesti főműhely, Északi főműhely majd Északi Járműjavító néven ismert komplexum, amely csaknem 140 éven keresztül volt a MÁV gőzmozdonyainak és vasúti kocsijainak legfontosabb javítóüzeme. A telepen belül 1884 és 1886 között épült fel Feketeházy János terei alapján az Eiffel-csarnokként ismertté vált 20 000 m2 alapterületű mozdonyjavító csarnok, ami ma már ipari műemléki védettséget élvez.

Ókovács Szilveszter főigazgatói kinevezésétől kezdve szorgalmazta egy „integrált műhely-, raktár- és próbacentrum” létrehozását a Magyar Állami Operaház számára. A lehetőségek számbavételét követően 2014 őszére körvonalazódott a Kőbányai úti helyszín, amit az év végén kormányhatározat erősített meg. 2015 decemberében a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. egyedüli pályázóként nyerte el a generáltervezési munkálatokat. A cég a terveket Marosi Miklós vezető tervező és Szenes István belsőépítész irányításával, a „ház a házban” elvet követve készítette el. A kivitelési munkálatokra többszöri eredménytelen kiírást követően 2017 júliusában a Strabag-konzorcium adott nyertes ajánlatot és kezdte meg az Eiffel Műhelyház generálkivitelezését, amely 2020 februárjában fejeződött be. Az épület „belakásában”, az utólagosan elvégzett munkálatokban kiemelkedő szerepet vállaltak az Opera háttértárainak munkatársai is.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terme először 2019 áprilisában nyitotta meg a kapuit két hónapra, a nagyközönség előtt még ideiglenes nézőtérrel és eszközparkkal. Az elhúzódó kivitelezés miatt a 2020 márciusi átadást a Covid-19-járvány első hulláma megakadályozta, ennek ellenére a műhelyek és raktárak túlnyomó többsége 2020 tavasz-nyár folyamán beköltöztek az épületbe. Bár a 2020/21-es évadban már csaknem egy tucat előadást megtarthatott a játszóhely, és a lezárások idején az OperaLive online kamaraközvetítéseit is innen sugározta az intézmény, az ünnepélyes átadás végül 2021. október 25-én, az opera világnapján valósulhat meg.

További tervek – képzési központ

A Eiffel Műhelyház képzési központként is több korosztálynak kíván sokrétű oktatási lehetőséget kínálni. Ennek részeként Opera vezetése Opera Campus néven készített előterjesztést a szomszédos Forgóvázcsarnok hasznosítására, ahol nemzetközi példákat követve az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számára az intézmény olyan összetett művészeti oktatást biztosító, kétosztályos, nyolcévfolyamos bázisiskola létrehozását tervezi, amelynek képzése összhangban van a gyerekek színházi elfoglaltságaival.

Ugyancsak a Forgóvázcsarnokban találna állandó raktárra az Opera díszletállománya konténeres elrendezésben. Az látványraktárként is funkcionáló Opera depó egynegyedét a szomszédos Közlekedési Múzeum venné igénybe. Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárában így felszabaduló hely részben három új próbaterem kialakítását teszi lehetővé, részben pedig lehetőséget nyújt az Opera díszletgyártó kapacitásának megkettőzésére, aminek eredményeképp az intézmény bérmunkák teljesítésére is vállalkozhat. Az idei tanévtől az Opera díszletgyártó üzemei duális képzési helyszínként is működnek, így a szakmunkásképzős diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat a Magyar Állami Operaházban elvégezni, a legtehetségesebbek pedig el is helyezkedhetnek a színház szcenikai részlegeiben.

Az Eiffel Műhelyház főépülete mögött található állomásépület az ugyancsak küszöbön álló felújítását követően, Radnai Miklós állomás néven lesz az Opera stúdiója, ami a V4 országok zeneakadémiát végzett diákjai számára nyújt majd posztgraduális képzést, és biztosít számukra fellépési lehetőséget kisebb szerepekben az Opera előadásaiban, de a tervek közt szerepel önálló produkciók létrehozása is.

Forrás: opera.hu

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget