Kezdőlap » Cziffra György emlékév

Cziffra György emlékév

play-sharp-fill

Cziffra György az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész 1921. november 5-én született, amelynek centenáriumát Magyarország hivatalosan emlékév keretei között ünnepli, s az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A centenáriumi fesztiválhoz csatlakozott Kőbánya is. 


Cziffra György zongoraművész


Balázs János zongoraművész vezetésével hazánkban és a nemzetközi zenei élet legjelentősebb városaiban – Párizs, Genf, Moszkva, London, Bécs, New York – emlékeznek meg a zongorazseniről. Mindez magyar és nemzetközi szakmai szervezetek, zenekarok és a világ legismertebb művészeivel együttműködésben valósul meg.


Balázs János zongoraművész


A megemlékezésekhez 15 ország 36 városa csatlakozott, és a 12 budapesti helyszín egyike a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Kőbányai Alapfokú Művészeti Iskola, mely elkötelezetten képviseli a művészeti tehetséggondozás minden kezdeményezését.

Az intézmény vezetőjétől, dr. Széll Ritától megtudtuk, hogy a Cziffra-fesztivál szervezőjével Balázs Jánossal 2018 óta folyamatos az iskola kapcsolata, és ennek köszönhetően évről évre különböző művészeti mesterkurzusokat tartanak az iskolában. 

Az idei mesterakadémiát, mely hivatalosan is a Cziffra-fesztivál programsorozat része, április 1-3. között rendezik, az előadók között pedig olyan neves művészeket találunk, mint Becht Erika, Dráfi Kálmán zongoraművészek és a világhírű operaénekes, Miklósa Erika.

A Cziffra-örökség ápolása érdekében Kőbánya Önkormányzata támogatásával hozták létre a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díját is, amely minden esztendőben egy-egy kimagaslóan tehetséges kőbányai ifjú zenész pályáját igyekszik megkönnyíteni. 

 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget