Kezdőlap » Újabb rangos elismerés

Újabb rangos elismerés

play-sharp-fill

Újabb rangos díjat kapott Kőbánya: a kerület 2021-ben is kiérdemelte a Kerékpárosbarát Település elismerést, amelyet egy évvel korábban is elnyert. A kitüntető címet minden évben – külön-külön kategóriában – azok a községek, városok, illetve fővárosi kerületek vagy megyei jogú városok érdemelhetik ki, amelyek jelentősen hozzájárulnak a belföldi kerékpározás népszerűsítéséhez és fejlődéséhez.

A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából az IKT Közlekedéstudományi Intézet hirdette meg és bonyolította le. A cím elnyeréséhez a pályázóknak első körben csatlakozniuk kell a Mobilitási Hét programjaihoz, valamint egy 174 pontot tartalmazó kérdőíven részletesen számot kell adniuk arról, hogy a település vezetése mit tett a kerékpáros közlekedés fejlesztéséért. Így többek között fel kell tüntetni a létesített kerékpártárolókat, szervizpontokat, kerékpáros pihenőhelyeket, a bringások számára létesített vízvételi helyeket, és nem utolsó sorban nyilatkozni kell a kerékpáros szervezetekkel való kapcsolatról.

Kőbánya eredménye azért is elismerést keltő, mert a kerékpáros közlekedés Magyarországon rohamtempóban fejlődik. Az ITM díjátadóján elhangzott: ma már a magyar lakosság 16 százalékának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze, és ezzel az aránnyal Hollandiát és Dániát követően Európában a harmadik helyen állunk. A kormány pedig 2010 óta mintegy 160 milliárd forintból csaknem 1850 kilométer kerékpárutat épített szerte az országban.


Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget