Kezdőlap » Dr. Pap Sándor választókerületi elnök gondolatai 1956-ról és 2006-ról

Dr. Pap Sándor választókerületi elnök gondolatai 1956-ról és 2006-ról

play-sharp-fill

Kedves Olvasó!

Ezennel teljes terjedelmében közöljük az októberi Otthonunk Kőbánya újság vezércikkét, melyben Dr. Pap Sándor választókerületi elnök gondolatait osztjuk meg Önökkel.


Együtt erő vagyunk!

Ha az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, meg kell emlékeznünk a saját hőseinkről és mártírjainkról is: a kőbányaiak ugyanis ott voltak az események sűrűjében akkor is, amikor küzdeni kellett, akkor is, amikor ezért a büntetést osztották. Silye Sámuel és társai több harckocsit lőttek ki az Éles saroknál – Silye az életével fizetett érte. A Pongrác telep fájdalmasan fiatal felkelői – tizen- és huszonéves férfiak és nők – mind az életüket adták a szabadságért. Emeljük magasra a fejünket és emlékezzünk büszkén rájuk! Az a Magyarország, az a Kőbánya, amit ma ismerünk, az ő hősies áldozatuk táptalajából nőtt ki.

Kettős évforduló az idei, nem tehetjük meg, hogy nem gondolunk a 2006-os évfordulón történtekre is. Tizenöt évvel ezelőtt megtapasztalhattuk azt, amit addig a legrosszabb rémálmainkban sem hittünk volna: az akkori magyar kormány rendőrattakot vezényelt ártatlan civilek ellen. Lovasroham és könnygázgránát, gumilövedék és vízágyú, plexipajzs és gumibot fegyvertelen, ártatlan civilek tömege ellen.

Ahogyan nem szabad megfeledkeznünk az 1956 utáni rombolásról: a kivégzésekről, az üldöztetésekről, az ország tönkretételéről és felelőtlen feláldozásáról a Szovjetunió oltárán, ugyanúgy emlékeznünk kell a 2006 utáni rombolásra is! A kilőtt szemek, a véres fejek, a meghurcolt, megfélemlített emberek, az adó- és rezsiemelések, a megugró munkanélküliség, az elszabadult banki törlesztőrészletek és az ország ismételt kiárusítása és feláldozása történt – akkor már a nemzetközi pénzügyi szervezetek oltárán. Nem szabad elfelejtenünk, milyen volt, amikor hazudtak nekünk „reggel, éjjel, meg este”!

Mindkét pusztítás nyomait lassan heverte ki a nemzet és a kerület – az építkezés mindig lassabb, mint a rombolás. Kegyelmi állapot, hogy 2010 óta, több mint 10 éve zavartalanul építhetjük Magyarországot és Kőbányát. Az eredmény kézzelfogható: az adók és a rezsiárak csökkentek, a munkanélküliség alacsony, a 25 év alatti fiatalok jövedelme adómentes lesz, aki családot alapítana és gyermeket vállalna, több támogatásra számíthat, mint bármikor korábban, az idősek visszakapják a 13. havi nyugdíjat. Kőbánya tizenegy éve folyamatosan fejlődik: felújításokkal és pályázatokkal, támogatásokkal és segélyekkel nemcsak a kerület szépül, de a kőbányaiak élete is könnyebb lesz.

Véres áldozatokkal és kemény munkával megteremtett értékeink: a gyermekkor ártatlansága, a fiatalkor gondtalansága, a család fontossága és a gyermekvállalás megkönnyítése, az időskor megbecsülése, a nemzet szabadsága, a mindennapok biztonsága és jóléte. Ezért harcoltak 1956 hősei és ez olvadt semmivé pillanatok alatt 2006-ban. Ha elfelejtjük, mi történt a múltban, ha nem védjük meg értékeinket a jelenben, a hősök áldozatának és a kemény közös munkánknak az eredménye is elveszhet.

Ezért emlékezzünk és legyünk büszke Kőbányaiak!

Dr. Pap Sándor

választókerületi elnök

 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget