Kezdőlap » Energetikai pályázat

Energetikai pályázat


Nagyszabású pályázat támogatja a magyar háztartásokat több mint 200 milliárd forinttal a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában. A folyamatosan bővülő kivitelezői lista elérhető a hivatalos honlapon, ahol már több mint 600 regisztrált vállalkozó közül lehet választani. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, a fővárosban február 6-ig lehet beadni.


Hazánk napsütötte ország, ezért kimondottan alkalmas arra, hogy a napelemek segítségével nagy mennyiségben állítson elő villamos energiát. Ezért célunk, hogy növeljük a naperőművek számát, ez hívta életre ezt a nagyszabású, több mint 200 milliárd forint keretösszegű felhívást. A fűtéskorszerűsítéssel egybekötött napelem-telepítéssel a háztartások meg tudják termelni maguknak az energiaigényük egy részét, ami csökkenti a családok költségeit, megőrizve a rezsicsökkentés vívmányait. Így segíti a kormány egyszerre a leginkább rászorulókat és a klímavédelmet Magyarországon. Ajánlom figyelmébe ezt a lehetőséget azon budapestieknek és kőbányaiaknak, akik egyaránt megfontoltan állnak a kiadásaikhoz és a természet megóvásának ügyéhez – mondta Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.A szakember novemberben kőbányai fórumán külön is kitért arra a pályázatra, amelyet a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakítása érdekében írtak ki. Decemberben még csak a hátrányos helyzetű térségek számára volt elérhető a program, amelyhez a Budapesten élők januárban csatlakozhattak, és ezt még február 6-ig megtehetik.


A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képező pályázatnak köszönhetően akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek. Az átlagjövedelem alatt kereső háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.

A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. A felhívás kiegészült a KATA hatálya alá tartozó személyekkel is, így közülük is jogosultak pályázatot benyújtani a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők. Az elbírálás pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket.

A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

A pályázat beadásához vagy elbírálásához semmilyen előzetes szolgáltatási díjat (például kivitelezői felmérés, pályázatírói ügyintézés stb.) nem szükséges megfizetni.

A kiírók így azt javasolják a pályázóknak, hogy a támogatási döntés előtti fizetési kötelezettségvállalások kapcsán körültekintően járjanak el. A kivitelezők a pályázat pozitív elbírálása esetén tarthatnak igényt előlegre, ám azt sem az igénylő magánszemély, hanem közvetlenül a támogató fizeti ki számukra.

A kivitelezői lista és a pályázati felhívás naprakész változata https://napelem.palyazat.gov.hu/ érhető el. Az egyértelműsített, pontosított részvételi feltételek újabb garanciát biztosítanak ahhoz, hogy a támogatni kívánt kedvezményezettek élhessenek az energetikai korszerűsítés és a további rezsicsökkentés lehetőségével.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget