Kezdőlap » Három csapás a vírusra

Három csapás a vírusra

play-sharp-fill

Kőbányán is elindult a harmadik oltások beadása: a vakcinára a központi oltóhelyek mellett a háziorvosoknál lehet jelentkezni. Az Otthonunk Kőbánya a kerület egyik ismert háziorvosát, dr. Simora Máriát kereste fel, hogy a tapasztalatok felől érdeklődjön. A doktornő a tőle megszokott kedvességgel fogadta munkatársainkat a Pongrác úti rendelőben.

– A harmadik oltást elsősorban az idősebbek kérik, és bár a Sinopharmosok többségben vannak, azért nemcsak a kínai vakcinával oltottak jelentkeznek – mondta a doktornő. – Azt látom, hogy főleg azok döntenek a harmadik vakcina mellett, akik már a kezdetek kezdetén nagyon felelősségteljesen gondolkoztak a védőoltás szükségességéről. Így például sok nyugdíjasklubba járó páciensem már a 3. – emlékeztető – oltás bevezetésének első napjaiban érdeklődött. Minden orvos-beteg találkozáskor kihasználom a lehetőséget, hogy népszerűsítsem a betegeim között a védőoltást, akinél javasolt, annál a harmadik dózist is.

Simora doktornő közel kétezer, döntő többségében felnőtt pácienst lát el, a betegei 60-70 százaléka már beoltott. A többiek sok esetben furcsa, vagy akár hajmeresztő indokokkal hagyták ki a vakcina felvételét. Előfordul, hogy egész családok nincsenek beoltva, ami azt sejteti, hogy nincs egy olyan tagja sem a famíliának, aki saját érdekükben meggyőzze szeretteit. Mások azzal intézik el a szó szerint életbevágó kérdést, hogy „még várnak”, vagy úgy vélik, úgysem kapják el a vírust. És kár tagadni, de egy szűk réteg valóban a legvadabb, meseszerű elképzelésekkel áll elő, mert az internetről, elsősorban a közösségi portálokról gyűjti az információkat. Azt állítják, hogy az oltás a nemzőképesség csökkenését okozza, vagy hogy átalakítja az ember DNS-ét, miközben az ilyesféle téveszméknek semmiféle tudományos alapjuk nincs.

Dr. Simora Máriától megkérdeztük, hogy a világjárvány saját praxisa eddigi legnehezebb időszakát hozta-e. Mint elmondta igen, de nagyon örült neki, hogy a megpróbáltatások közepette a kerülettől értékes segítséget kapott.

– Nemcsak lényegesen több volt a beteg, de a kórházak leterheltsége miatt sokan olyan panaszok miatt érdeklődtek, amelyeken a háziorvos nem tud segíteni – mondta dr. Simora Mária. – Ennek ellenére természetesen meghallgattam az embereket és igyekeztem megfelelő tanácsot adni. A legnagyobb többletterhet azonban az oltásszervezés jelentette. Nagyon boldog vagyok, hogy erre az elsősorban adminisztratív munkára még kérni sem kellett az önkormányzat segítségét. A Kőrösi Kulturális Központ igazgatója, Győrffy László ugyanis már az első pillanatban felajánlotta, hogy minden napra, amikor csak kell, biztosít egy-egy munkatársat. Ők hívták be telefonon a pácienseket az oltásra, és segítettek teljesíteni az oltottakról szóló minden napi adatszolgáltatást. Erre az adminisztrációra a gyógyító munka mellett egyszerűen már nem jutott volna idő, ezért óriási segítséget jelentett ez a figyelmesség, amit ez úton is újra köszönök a Kőrösi egész csapatának.

 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget