Kezdőlap » Kőbánya is előre megy/páros interjú

Kőbánya is előre megy/páros interjú


Az Otthonunk Kőbánya legfrissebb számából közöljük dr. Pap Sándor és D. Kovács Róbert Antal páros interjúját.


A felpörgő gazdaságnak hála, az iparűzési adóbevétel újra a járvány előtti szintre emelkedhet.


A 2022-es városi költségvetés biztosítja a fedezetet arra, hogy a kerület alapfeladatai ellátása mellett folytassa a tavaly megkezdett nagyberuházásait, új fejlesztésekbe kezdjen, valamint intézményei magas színvonalú működtetése mellett támogatást nyújtson az egyházaknak, kulturális szervezeteknek és egyesületeknek. Az idei büdzsé részleteiről D. Kovács Róbert Antal polgármesterrel és dr. Pap Sándorral, a kerület gazdasági és fejlesztési tanácsnokával beszélgettünk.


A képviselő-testület elfogadta Kőbánya 2022-es költségvetését. Mik a büdzsé főbb jellemzői?


Kovács Róbert Antal: – Kőbánya már 2010-ben végleg szakított azzal a baloldali politikával, aminek az eredménye egykor a vagyonfelélés és az eladósodás volt. Ezért, mint ahogy a korábbi években, idén is úgy alkottuk meg a költségvetést, hogy nagy hangsúlyt fektettünk a fejlesztésekre, de közben tisztességgel jut a város működtetésére, a bérek kifizetésére és szociális kiadásokra is. Nagy munkán vagyunk túl, hiszen ősz óta folyt a büdzsé előkészítése, a hivatal költségvetési csoportja éjt nappallá téve dolgozott, és dr. Pap Sándor tanácsnok úr részvételével az összes kőbányai intézményvezetővel és cégvezetővel tárgyaltunk az igényekről, hagyományaink szerint. Köszönet az egész csapatnak a helytállásért.

Dr. Pap Sándor: – A költségvetést 29 milliárd forintos főösszeggel fogadtuk el, a rendelkezésre álló forrásokból mintegy 6 milliárd forintot felújításokra és beruházásokra költünk, amivel a fővárosi kerületek között az elsők között vagyunk. 6,7 milliárd forintos éves iparűzésiadó-bevétellel tervezünk, ezzel visszaállunk a 2019-es évi szintre, vagyis a járvány előtti időszak mértékére. Ez nem is csoda, hiszen a magyar gazdaság tavaly 7,1 százalékkal növekedett, ami történelmi rekord, és a gyors bővülés az elemzők szerint idén is kitart. A pezsgő gazdaság pedig jelentős adóbevételt generál, vagyis nemcsak Magyarország megy előre, hanem Kőbánya is.


De a főváros részéről mást sem lehetett hallani, minthogy az iparűzési adó egy részének „elvétele” lehetetlen helyzetbe hozza Budapestet.


Dr. Pap Sándor: – Az iparűzési adóból származó bevétel szintje már tavaly is megközelítette a 2019-es évit, idén pedig várhatóan összesen 310 milliárd forint lesz a kerületek és a főváros vonatkozásában. A bevételek 2020-ban csökkentek a járvány okozta gazdasági leállás miatt, de a kiesés abban az esztendőben a Fővárosi Önkormányzat esetében 17 milliárd forint volt, ami a kiadásoknak csak töredéke volt. Arról már nem is beszélve, hogy az az állítás, miszerint a kormány „elvette” az iparűzési adót, nem igaz. A kis- és középvállalkozásoknak nem kell az adó felét befizetni, vagyis a kormány „náluk hagyta”, hogy talpon tudjanak maradni a cégek.

Kovács Róbert Antal: – Vitathatatlan, hogy a bevételek 2020-ban nem teljesültek, de még azt az évet sem lehet egyértelműen megítélni. A leállások ugyanis a kiadások csökkenésével is jártak, lévén sok intézmény zárva tartott. Az állam pedig emelte a normatív támogatást is, amiről szintén nem szól a fáma. Idén továbbá jelentős járulékcsökkentés is volt, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak a dolgozók után arányaiban kisebb közterhet kell fizetni, miközben a megemelkedett minimálbér miatt az állam bérkompenzációt is fizet. Kőbánya például idén 360 millió forintot kap ilyen címen, illetve a gyermekétkeztetésre fordítható keretünk is 200 millióval emelkedik.


Kőbánya idei forrásai milyen feladatok ellátását, építkezéseket tesznek lehetővé?

Kovács Róbert Antal: – A saját intézményeinken kívül számos sportegyesületet, a Törekvésen keresztül pedig kulturális egyesületet támogatunk, hogy a kőbányaiak minél aktívabban és értékesebben tölthessék el a szabadidejüket. Továbbra is segítjük a tehetséges és rászoruló tanulókat, a nemzetiségeket, a Baptista Szeretetszolgálattal közösen pedig a hajléktalanokat, kiemelt figyelmet kap a drogprevenció. És természetesen minden kőbányai csecsemő szülei számíthatnak a kerület ajándékára, a „Kőbányai baba vagyok” kelengyére.

Dr. Pap Sándor: – Valamint Kőbánya továbbra is élen jár a bérlakások biztosításában. A kerület 2500 lakást tart fenn, amelyek bérlői a piaci ár töredékét fizetik a használatért. Ezeknek az ingatlanoknak a felújítása is százmilliós kiadás, és ne feledjük, a bérleti díj gyakran olyan alacsony, hogy még a közös költséget sem fedezi. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy bérlőink megszolgálják a segítséget, hiszen a fizetési hajlandóság 95 százalék felett van. Nem volt ez mindig így, 2010 előtt például a lakók közel fele nemhogy nem fizetett, de gyakran sok százezres rezsiszámlát is felhalmozott, így az önkormányzat évente akár milliárdos összeget is veszített a bérlakásokon. 


És a nagyobb építkezések? Mivel gazdagodik Kőbánya az elkövetkező évben?


Dr. Pap Sándor: – A tavaly megkezdett beruházásokat folytatjuk, így elkészül a Mocorgó Óvoda és a Szervátiusz Iskola felújítása – ez a projekt önmagában mintegy kétmilliárd forintos építkezés. A kőbányaiak ingatlanjainak fejlesztésére nettó 200 millió forint társasházi felújításra lehet majd pályázni, illetve további 30 millió forint erejéig értékvédelemre. Megkezdődik az Újhegyi sétányon a háziorvosi rendelő felújítása, amihez félmilliárd forintos állami támogatást is kaptunk. Felújítjuk az Újhegyi Uszoda udvarát is, nettó 55 millió forint értékben újulnak meg a parki járdák, valamint folytatódik a Könnyűzenei Főiskola előkészítése a Járműjavító területén, így a kőbányai rock tovább él. Kőbánya két vasúti megállót is kap: egyet a Hungária körútnál, a másikat az Ecseri út – Üllői út kereszteződésénél, a Sportligetben pedig új játszótér épül.

Kovács Róbert Antal: – A természeti értékek megóvását is kiemelten kezeljük. A Gitár utcában a járdafelújítást különleges technikával hajtjuk végre, hogy a védett platánsor ne sérüljön, valamint folytatódik a fakataszter összeállítása, ami már 80 százalékban készen van. Ezzel több tízezer közterületi fát veszünk nyilvántartásba, hogy lényegesen könnyebb legyen a pótlásuk és a gondozásuk. Nagyon örülök annak is, hogy a Bosch Campus építése kapcsán a dr. Pap Sándor részvételével folytatott tárgyalások eredményeként a cég a kerületben több száz fát ültet. Ez a saját programunkkal kiegészülve kiemelkedő mértékű fásítást jelent majd.


Dr. Pap Sándor a Fidesz egyéni országgyűlési képviselőjelöltje lett. A parlamentbe kerülve miként fogja tudni segíteni a kőbányai fejlesztéseket?


Dr. Pap Sándor: – 2006 óta immár 16. alkalommal vettem aktívan részt Kőbánya költségvetésének előkészítésében és megalkotásában. Országgyűlési képviselőként azt tartanám a fő feladatomnak, hogy minél több forrást szerezzek Kőbányának. Tovább kell folytatni a háziorvosi rendelőink megújítását, amelyben a kormányzat már eddig is partner volt. Látható, hogy a főváros a saját kezelésében lévő nagy utakat, mint a Maglódi, Gyömrői vagy a Sibrik Miklós út, nem tudja felújítani, ezért itt szintén a kormánytól szeretnék segítséget kérni. A fővárosi tulajdonban lévő Népliget fejlesztése is elengedhetetlen, valamint az Eiffel Műhelyház és a Közlekedési Múzeum mellett olyan további kulturális beruházásokat kell idecsábítani, amelyeket a sörgyár ma még hasznosítatlan területe fogadhatna be, tovább emelve a kerület presztízsét, hogy Kőbánya továbbra is előre menjen.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget