Kezdőlap » Nagyinterjú dr. Pap Sándorral

Nagyinterjú dr. Pap Sándorral


December elején eldőlt, hogy a budapesti 9-es választókerületben, a Kőbánya nagy részét magába foglaló területen, a Fidesz és a KDNP dr. Pap Sándort indítja a jövő évi országgyűlési választáson. A kormánypártok 39 éves jelöltje két évtizede van jelen Kőbányán, ismeri a kerületet, tudatosan választotta otthonául. Tizenhat éve tagja a képviselő-testületnek, ebből kilenc évet alpolgármesterként dolgozott, volt a kerület fővárosi küldöttje, jelenleg gazdasági és fejlesztési tanácsnokként segíti a sokszínű Kőbánya gyarapodását. 
– Dr. Pap Sándor, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje kőbányai?

– Méghozzá büszke kőbányai! Bár vidéken születtem, Budapesten szereztem a diplomáimat, és Kőbányát választottam otthonomnak. A Királydombon lakom a családommal, ide születtek a gyerekeim is. Régóta jelen vagyok a kerület közéletében is: 2003-tól a kerületi ifjúsági szervezetet vezettem, 2006-ban pedig bekerültem a képviselő-testületbe, amelynek azóta folyamatosan tagja vagyok – immár tizenhatodik éve. Az egyetem elvégzése után ingyenes jogsegélyszolgálatot tartottam az itt élőknek. A 2010-es kampány előtt D. Kovács Róbert Antal polgármester úr felkért kampányfőnökének, a választás után pedig 9 évig gazdasági- és fejlesztési ügyekért felelős alpolgármesterként szolgáltam a kőbányaiakat. Jelenleg tanácsnokként dolgozom ugyanezen a területen, a feladataim között most nagyobb súlyt kap a kormányzattal való kapcsolattartás, a forrásszerzés, kormányzati fejlesztések ösztönzése és koordinálása. 

– Fiatalemberként mi ragadta meg annyira ebben a városrészben, hogy otthonául válassza?

– Kőbányának ezer arca van, húsz éve is lenyűgözött a sokszínűsége. Egyértelmű volt, hogy ez a kerület tele van lehetőségekkel, csak ki kell hozni belőle. A Szent László téren a gyönyörű templom, mellette a hivatali- és iskolaépületekkel, szemben a Kőrösi Kulturális Központ rendhagyó, modern épületével és a Magyar Oltárral, közöttük pedig Lechner Ödön szobrával – Budapest egyik legszebb tere. A Csősztorony és környéke: az Óhegy park, a Gitár utcában egymás után megújuló nagypolgári villák – gyönyörű, velünk élő történelem. Mellette a Dér utca elején még mindig kint van néhány házon a régi tábla: „Komszomol sétány”, valahányszor látom, megmosolyogtat. Ezeknek az erejét csak az tudja megtapasztalni, aki itt él. 

A Gyakorló utcai és az Újhegyi lakótelep Budapest legélhetőbb lakótelepei – nem én mondom, hanem az ingatlanpiac. Az Üllői út környékén a régi ipartelepek helyén sorra épülnek az új lakóparkok, ugyanakkor mellette a Szárnyas utca a közterületi szobraival patinás hangulatot áraszt. A Kis-Pongrác telep építészeti öröksége és az ott található műalkotások mellett Kőbánya egyik legszebb közterületi kertjét építették ki a lakók. A Népliget a főváros egyik legnagyobb zöldterülete – tele lehetőségekkel, amiket kormányzati segítséggel kihozhatunk belőle, ez még feladat. Miénk a főváros egyik, ha nem a legjobb helytörténeti gyűjteménye, ami most már gyönyörű és modern is. A szőlőfürtös feszülettől az Ihász utcai víztározón át a Felsőrákosi rétekig – felsorolni is lehetetlen, mennyi mindenért lehet lelkesedni, ha alaposan megnézzük Kőbányát. Ezért mondom azt, hogy legyünk büszke kőbányaiak!  Ebbe szerettem bele, ennek a fejlesztéséért dolgozom az itt élőkkel közösen minden nap.

– Miért pont a Királydombon lelt otthonra?

– Fontosnak éreztem, hogy azok között éljek, akik többször megtiszteltek a bizalmukkal és megválasztottak képviselőjüknek. Találkozunk minden nap, közös az örömünk, közös a bajunk. Feleségemmel és két kislányommal élünk itt, Anna két és fél éves, Emma hathetes, illetve ott van a „szőrős gyerek”, a kutyánk – Alfonz. Nálunk ő is családtag. 

– Felesége a két kisgyerek mellett, hogyan tudja tolerálni a rengeteg elfoglaltságát, a közéleti munkákból adódó kiszámíthatatlanságot?

– A feleségemmel a közös életünket alapjaiban meghatározó összes döntést együtt hozzuk meg – így a karrieremmel kapcsolatosakat is. Egy életen keresztül kell a társam legyen, és ez csak őszinte partnerségben, egyenlő felekként működik. Kilencedik éve vagyunk egy pár, így már jól ismeri a politikai vezetők világát, tisztában van a nehézségekkel amikkel ez a munka jár. Az ő támogatása nélkül nem értem volna el azokat az eredményeket, amelyekre büszke vagyok. Erre úgy vagyok képes, hogy ő a megnyugtató hátteret biztosítja. 

– Említette a kormányzati munkáját, milyen területen dolgozik a központi közigazgatásban?

– Bár végzettségem szerint jogász-közgazdász vagyok, egyetem óta kiemelt érdeklődési területem a távközlés és az informatika. Orbán Viktor miniszterelnök úr 2019 márciusában felkért az egyik tanácsadó testülete, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagjának, amely a kormányzati informatika egyik stratégiaalkotó szakmai, tudományos testülete. 2019 októberétől a Tanács alelnöke vagyok. 

– Eddig elsősorban a helyi közéleti tevékenységről beszéltünk, mennyire felkészült az országos politikára?

– Több, mint tíz éve képviselem Kőbánya érdekeit a központi közigazgatásban is, nemcsak a kerület határain belül. Kőbánya érdekeinek érvényesítésére miniszteri, miniszter-helyettesi és államtitkári találkozókat, szakmai egyeztetéseket szervezek minden adandó alkalommal. Az ősz eleje óta három államtitkár járt a meghívásomra Kőbányán, januárban jön a negyedik. Otthonosan mozgok a kormányzati hierarchiában, ismerem a szereplőket és ők is ismernek engem. A 2010-2014 közötti négy évben fővárosi küldöttként, budapesti szinten is dolgoztam kerületünk ügyeinek az előre mozdításáért. 

– Ha egyvalamit vihetne magával Kőbányáról a Parlamentbe, akkor mivel büszkélkedne az országgyűlésben?

– Nagyon sok mindenre lehetünk büszkék, nem egyszerű döntés. Az elmúlt több mint tíz év munkájának eredményeképpen óriási fejlődést értünk el az egészségügyi ellátórendszerünkben. Közös munkánk kezdetén D. Kovács Róbert Antal polgármester úrral az orvosi rendelőkben elvégeztettük az akkor már évek óta húzódó balesetveszély-elhárítási munkákat. Ezzel együtt megkezdtük a kőbányai orvosi intézmények megújítását: a Zsivaj-, a Gyakorló utcai, a Salgótarjáni- és a Pongrác úti és az Üllői útnál a Tengerszem rendelő felújítását hamarosan követi az Újhegy szívében található rendelő rekonstruálása is. Legkésőbb az évtized közepére elkészülnek a még fel nem újított rendelők is.

Külön öröm, hogy a Kormány is segít ebben a munkában: kormányzati forrásból épült meg és kerül berendezésre az új Egészségház, ezen kívül 500-500 millió forint támogatást kaptunk a Tengerszem és az Újhegyi rendelőkhöz is. A közeljövőben a Bajcsy kórház épületei is megújulnak, a forrás rendelkezésre áll hozzá. A kőbányaiak XXI. századi egészségügy intézményeket érdemelnek, ezt a Kormány és az Önkormányzat együtt teremti meg nekik. Ha csak egyet lehet mondani, ezzel büszkélkednék a Parlamentben.

– A fejlesztések mellett mire van még szükség Kőbánya jó hírének megalapozásához?

– Ezer és egy ok miatt szeretjük és vagyunk büszkék Kőbányára –  fontos, hogy ezeket mások is megismerjék. Többek között,  ezért indítottam el a Facebookon a „Helyi érték” videó-sorozatot, amivel szeretném bemutatni mindazt, amitől Kőbánya érdekesebb, szebb, jobb hely. Amit mi, kőbányaiak bárkinek megmutathatunk és azt mondhatjuk: ez a mi otthonunk és büszkék vagyunk rá!

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget