Kezdőlap » Nem elég védeni a környezetet

Nem elég védeni a környezetet

play-sharp-fill

Magyarország zöldprogramja – Steiner Attila és Király Nóra előadása


Klímapolitikai és környezetvédelmi fórumot tartottak „Magyarország zöld úton jár – párbeszéd a környezetünk védelméről” címmel november 22-én a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban, ahol Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a kormány zöldprogramjairól, Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója a civilek céljairól, míg dr. Pap Sándor, Kőbánya gazdasági és fejlesztési tanácsnoka az eddig elért kerületi eredményekről beszélt.  

Steiner Attila hangsúlyozta: Magyarország felelősségteljesen teszi meg klímasemlegességi vállalásait, hiszen azon kevés tagállam közé tartozik, amelyek ezt a célt törvénybe is iktatták, azonban a háztartások árérzékenységét is szem előtt kell tartanunk, ezért el kell kerülni, hogy a zöld átmenet a háztartási energiaárak jelentős növekedéséhez vezessen.

Országosan már több mint egymillió fát ültettünk, de szeretnénk elérni, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát erdő borítsa, ezen kívül pedig a hazai települések zöldítése érdekében is elindítottunk egy programot, amelyhez már 1350 helység csatlakozott – sorolta a kormány környezetvédelmi terveit az államtitkár.  

Steiner Attila kiemelte, hogy Magyarország a károsanyag-kibocsátás terén az Európai Unió első tíz legjobban teljesítő országa között van, 1990 óta 32 százalékkal csökkent idehaza a károsanyag-kibocsátás mennyisége, amire azért is büszkék lehetünk, hiszen több tagállamban például nőtt a kibocsátás a mai adatok szerint.

A szén-dioxid szint csökkentésében fontos szerepe van Paks II-nek, hiszen az atomenergia folyamatosan képes tiszta áramot biztosítani. Jelenleg az alternatív források ezt nem tudják egyenletesen garantálni, de a kormány célja, hogy fokozatosan egyre nagyobb arányban jelenjenek meg az energiapiacon.  

A tisztán elektromos hajtású járművek beszerzését 2016 óta 20 milliárd forinttal támogatták, aminek köszönhetően idén januárban már több mint 25 ezer zöld rendszámú autó futott az utakon – fejtette ki az államtitkár, majd hozzátette: a Volánbusz 100 elektromos autóbusz beszerzésére írt ki tendert, amelynek eredménye év végén, jövő év elején már látható az utakon. A minisztérium továbbá minden hónap elején támogatni fogja az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését is.

Steiner Attila emlékeztetett: idén július 1-jétől betiltották az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát; 2022-től a 25 ezer lakosnál nagyobb városokban csak e-buszok közlekedhetnek; és 2025-ig a legnagyobb szén-dioxid kibocsátású mátrai erőmű technológiai átalakítása is megvalósul.

Az államtitkár külön kiemelte az eddigi legnagyobb léptékű, kétszázmilliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázatot, amelyre december 6-tól lehet jelentkezni. A pályázatok benyújtásának sorrendje nem befolyásolja az elbírálást, ugyanis minden benyújtott támogatási kérelmet kiértékelnek, majd ezt követően születnek meg a támogatói döntések. A beérkezett pályázatokat objektív pontozásos rendszerben bírálják el, amelyben például előnyt élvezhetnek a gyermeket nevelők. A pályázattal kapcsolatos minden fontos tudnivaló a napelem.palyazat.gov.hu oldalon található.

A zöld ügyekről szóló nemzeti konzultáció november végéig tartott, amelynek a célja, hogy felmérjék a kormány által kijelölt irányok társadalmi támogatottságát. A kérdőív a megújuló energiák, az elektromos közlekedés, a hulladékok és az egyszer használatos műanyagok kérdéskörét járta végig. 

Steiner Attila arról is beszélt, hogy „A Tisztítsuk meg Magyarországot!” elnevezésű akció keretében több mint 30 ezer tonna illegális hulladékot szállítottak már el.

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója a legfontosabb célnak a társadalmi gondolkodás átalakítását nevezte, hogy ne gyorsan múló divat legyen a környezetvédelem. Ennek érdekében igyekeznek minél több helyen lakossági felvilágosítást tartani, és erősíteni a környezettudatos nevelést. 

A kerületi programokról dr. Pap Sándor, Kőbánya gazdasági és fejlesztési tanácsnoka beszélt, aki a szemléletváltás fontos példájának nevezte a 2010 ősze óta folyamatosan zajló „Szemét helyén virág” programot. Hangsúlyozta, hogy az illegális hulladékok elszállítása évente 50 millió forintjába kerül a kerületnek. A környezetvédelem sokrétűségét mutatja a rendszeresen megtartott fáradtolajgyűjtés, a komposztáló- és az elektromos autó program, mert a kerület vezetése a lakossággal együtt teheti a legtöbbet.

A fórumon számos kérdés vetődött fel, amelyekre Steiner Attila és Király Nóra kitartó türelemmel és szakmai részletességgel válaszoltak. 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget