Kezdőlap » Tudta Ön, hogy milyen jelentése van Kőbánya címerének?

Tudta Ön, hogy milyen jelentése van Kőbánya címerének?

Szinte minden nap látjuk, és persze Kőbányai lakosként mindenki ismeri Kőbánya címerét, de tudta Ön, hogy milyen jelentést hordoz a címer?

Nézzük meg:

Az álló, hegyes talpú pajzs négyelt 1. arany mezejében jobbra néző, lebegő fekete oroszlán felemelt mellső mancsaival bányász csákányt tart, utalva a kerület nevében is fellelhető kőbányászatra. A 4. arany mezőben szintén oroszlán tart egy gabonaszálat, amely egyszerre utal az e földrajzi területen a múltban jelenlévő földművelésre, valamint a jelenben is virágzó élelmiszeriparra és sörgyártásra.
A 2. és a 3. mező ezüsttel és feketével hétszer vágott.
A pajzs közepén lévő rubinvörös szívpajzs mezejében a – szinte önálló kőbányai jelképnek tekintett – Csősztorony látható az egykori szőlőművelés és a máig fellelhető borászat allegóriájaként, megjelenítve a kerület legismertebb és legjellegzetesebb műemléképületét.

A címer alakjai együttesen a szorgalmasan dolgozó kőbányai embert idézik. Kőbánya címere a fenti szimbolikával valódi emblémaként fogja egybe a múlt és a jelen helyi jellegzetességeit, nagyszerűen mutatja be a hagyományőrzés és a múltra épülő folyamatosság, másrészről a szüntelen megújulni akarás és tudás dialektikáját.

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő- testülete a kerület címerét – alkotói pályázatot követően – 2000. december 7-én fogadta el az Önkormányzat jelképeként. A címer terve Felsmann Tamás grafikusművész alkotása.

A címer használatának körét és rendjét önkormányzati rendelet szabályozza.

Mindemellett jelen van A térben hajlított X, egységes kerületi szimbólum

A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a 2014. május 22-ei ülésén fogadta el az egységes kerületi szimbólum és arculat kialakításáról szóló 304/2014. (III. 22.) KÖKT határozatot, amellyel egy olyan ismételhető szimbólumot alkotott, ami tiszta, áttekinthető kerületi identitást közöl.

A térben hajlított X szimbólum jelentésszintjei:

Az X római tízes számot jelölő karakter. A kerület száma. Az „X” jelöli a „helyet”, Budapest mértani közepét, a „világ közepét”.

A X. kerület színes, vidám, játékos, szerethető. A forma dinamikusan változó, meglepő, és több dimenziója van, mint elsőre látszik. Akárcsak a kerületnek és az itt lakóknak. A térbeli forma ultramodern, művészi, organikus alapú, mérnöki. Pont, amilyen a kerület.

Forrás:

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget