Kezdőlap » VILÁGSZÍNVONALÚ KIÁLLÍTÁSI- ÉS KONFERENCIA KÖZPONT ÉPÜLT

VILÁGSZÍNVONALÚ KIÁLLÍTÁSI- ÉS KONFERENCIA KÖZPONT ÉPÜLT

Kőbányán, a Hungexpo területén épült meg az ország legmodernebb, világszínvonalú konferencia- és kiállítási központja, mely évente sok száz hazai és nemzetközi konferenciának ad majd otthont a jövőben.

Budapest ezzel a legjobb európai rendezvényhelyszínek listáján nagyot lépett előre. A látogatók várható létszáma eléri majd a 2 milliót évente, de a Hungexpóból származó jelentős adóbevételek és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó munkahelyek teremtése a nemcsak az országnak, de a fővárosnak és Kőbányának is további forrásokat és fejlődési lehetőséget jelent.

A most elkészült 55 milliárd forintba kerülő beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse: dr. Fürjes Balázs államtitkár volt. A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100%-os állami tulajdonú gazdasági társaság, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát.

A több évig tartó tervezés és csaknem kétéves építkezés során két új, egy 7250 és egy 5700 m 2 alapterületű pavilon, valamint egy ikonikus új fogadócsarnok épült, illetve további 3 összesen több mint 32000 m 2 alapterületű pavilon felújításával végeztek. Ezekkel párhuzamosan 2 pavilon kisebb felújításon esett át. A létesítmény körül 3300 belső és 840 külső parkolót alakítottak ki. Megújult a terület teljes közmű infrastruktúrája, a beruházás színvonalas tereprendezéssel és zöldterület növekedéssel is járt.

A fejlesztés kulcs eleme, hogy létrejött egy korszerű audiovizuális technikával felszerelt, 26 szekcióteremmel rendelkező, 2.000 fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központ. A plenáris ülésterem a jelenlegi legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülés- rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a helyszín az igényeknek megfelelően rövid idő alatt átalakítható legyen. A most megvalósult beruházás több évtizedes hiányt pótol. Budapest már eddig is kiemelt célpontja volt a konferenciaturizmusnak, de megfelelő helyszín híján eddig csak korlátozottan tudott részesülni a minőségi turizmus egyik legfontosabb és nem utolsó sorban legjövedelmezőbb ágából, az üzleti turizmusból. A korszerű kongresszusi központtal és a teljes terület szükségszerű revitalizációjával a főváros lehetőséget kap gyakorlatilag bármilyen méretű nemzetközi kongresszus, konferencia befogadására, így elfoglalhatja a régóta megillető helyét a nemzetközi porondon.

A megújult rendezvényhelyszín adott otthont szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak; szeptember 25. és október 14. között itt rendezik az Egy a természettel című rendezvényt, majd pedig a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A Hungexpo a koronavírus járvány után idén novemberben először rendez saját kiállításokat az immár kész, megújult Kongresszusi és Kiállítási

Központban: az Otthon Design Ősz és az Automotive Hungary kiállításokat.

A Hungexpo és környéke Budapest mértani közepe, könnyen megközelíthető a reptértől és a belvárosi szállodáktól, ezért is szeretik a nemzetközi kongresszusok, konferenciák, sportesemények szerevezői. A budapesti kapacitásbővülésnek köszönhetően a befogadható magas résztvevőszámú konferenciák száma nőni fog a jövőben. A turizmus a világ fontos gazdasági hajtómotorja, amelynek két alapvető ága különböztethető meg: a szabadidős és a hivatásturizmus. A hivatásturizmus a turisztikai szegmensek közül a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkező, magas színvonalú szolgáltatásokat kereső és igénylő utazókat fedi, akiknek körében a legmagasabbak az egy főre eső költések. A szakstatisztikák adataiból leszűrhető, hogy az üzleti utazók jelentősen – csaknem 50-70%-kal – többet költenek magyarországi tartózkodásuk során, mint a szabadidős motivációval érkező vendégek. Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint míg egy szabadidős turista költése 16.300 HUF/nap, addig egy üzleti turista 35.300 HUF/nap költést generált magyarországi tartózkodása alatt 2019-ben. Példaként említve a 2019-ben Budapesten megrendezett ITU Telecom World több mint 4000 résztvevőt vonzott a világ 135 országából, összesen közel 430 millió Ft turisztikai bevételt generálva.

Forrás: Hungexpo

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget