Kezdőlap » A korai felismerés életet ment!

A korai felismerés életet ment!

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja

Október hónap minden évben az emlőrák elleni küzdelem és figyelemfelkeltés jegyében telik, nagy hangsúlyt fordítva a korai felismerésre és a terápiás kezelés fontosságára.

Ma már mindenki tudja, hogy a daganatos betegségek az egész világon, így hazánkban is vezető helyen állnak a betegségek sorában. Az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nők leggyakoribb daganatos betegségeként tartja számon. Magyarországon évente mintegy 8000 új betegséget diagnosztizálnak.

Az emlőrák előfordulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. Az összes emlődaganat több mint 80%-át a középkorú hölgyek vizsgálatakor diagnosztizálják. Intő jel azonban, hogy az előfordulás gyakoriságának növekedése már a 30. életév után megkezdődik, vagyis igazolhatóan a fiatalabb hölgyeket is egyre gyakrabban érinti. Nincs kivétel, bárkit, bármelyik életkorban elérhet a betegség, fiatalokat, idősebbeket egyaránt. A magyar női népesség arányát figyelembe véve elmondható, hogy élete során minden 7-8. nő érintett lehet. Az örökletes emlőrák esetében ennél nagyobb a megbetegedés esélye. A génmutációk okozta elváltozások átlagosan kilencszeresére emelik az emlőrák kialakulásának várható esélyeit.

Az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. A tünetek észlelése esetén – akkor is, ha nem érzékelünk fájdalmat – minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Az emlőráknál – csakúgy, mint a legtöbb tumornál – is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Vagyis minél hamarabb kezdődik el a kezelés, annál nagyobb a beteg esélye a teljes gyógyulásra.

A betegséget sajnos nem lehet elkerülni, de a megelőzésnek nagy jelentősége van. A modern diagnosztikai módszerek egyrészt jelzik a kockázatot, másrészt időben felismerik a már kialakult betegséget.  Magyarországon évtizedek óta magas szintű az emlődaganatos betegek ellátása, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. A mammográfiás – röntgensugarakkal végzett – emlőrákszűrés 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára. Az emlőrák-halálozás világszerte mintegy 50 százalékkal csökkent annak köszönhetően, hogy ezeket a daganatokat ma már korai stádiumban felismerik a szakemberek a megfelelő technikai eszközök segítségével. Mammográfiával a korai, még nem tapintható daganatok is észlelhetők, még nem mutatnak érbetörést, tehát még nem képeznek áttéteket. A korai stádiumú emlődaganatok gyógyulási esélyei nagyon jók, a legtöbb esetben gyakorlatilag teljes gyógyulásban bízhatunk.

 

A hatékony megelőzés elősegítésében fontos az egyénnek a saját maga egészségéért érzett felelőssége is. Ezért a megfelelő étrend és a mozgásban gazdag életmód kialakításával nagyon sokat tehet önmagáért minden nő.

Jól tudjuk, hogy több tényező hozható összefüggésbe a daganatos betegségek, így az emlőrák gyakoriságával is. Ilyenek az elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás. Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is másfélszeresére növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Sokan úgy vélik, hogy a dohányzás csak tüdőrákot okozhat. Ezzel ellentétben azonban a dohányfüstben lévő rákkeltő anyagok a vérbe jutva minden ráktípus kockázatát növelik.

 

A már említett módok (önvizsgálat, szűrés, diagnózis, kezelés) mellett kiemelten fontos, hogy a beteg együttműködő partnere legyen kezelőorvosának. Mert bizony nagy traumán megy keresztül minden nő, amikor szembesül a problémával. Ezen a krízisen azonban túl lehet lenni. Mi segíthet még egy ilyen helyzetben?

Az orvossal való konzultáció során a páciens teljes körű felvilágosítást kap betegségéről, a műtéti eljárásról és az azt követő kezelések menetéről. A sikerhez vezető út alapja, hogy már a kezdet kezdetén kialakuljon egy kölcsönösen őszinte orvos-beteg kapcsolat. Ezáltal a beteg nem kirekesztettként veti alá magát a terápiának, hanem aktív, tudatos résztvevőjévé válik annak. Ez teszi lehetővé, hogy az egyik részről a megfelelő empátia és szakértelem, a másik részről pedig a szükséges bizalom és optimizmus vezesse végig a gyógyulás útján az orvost és páciensét.

 

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget