Kezdőlap » Zacher Gábor interjú

Zacher Gábor interjú


Az Otthonunk Kőbánya újság legutóbbi lapszámában készült interjút teljes terjedelmében közöljük Önökkel.

Zacher Gábor: Az oltás nyújtotta védelemnél többet nem adhatunk idén karácsonykor

Adósságspirál helyett vakcina

A közelgő ünnepek idején sem feledkezhetünk meg egészségünkről, és ehhez kértünk jó tanácsokat az ismert főorvostól, Zacher Gábortól, aki a kőbányaiak egészségéért is dolgozik a kerületi sürgősségi rendszer vezetőjeként. Ő a jelenlegi helyzetben a legfontosabbnak a koronavírus elleni oltást tartja.

„– A lassan két éve tartó járvány közben már a második karácsonyra készülünk, amely a jól megszokott ünnepektől eltérően zajlik majd. Mire hívná fel elsőként a figyelmet?

– A koronavírus elleni oltás fontosságára. Valóban idén is más lesz az ünnep, mint a korábbi években, de összehasonlíthatatlanul kisebb jelentősége van a szokásos karácsonyi mértéktelenségnek, mint a vírusnak. Bár az lenne a legnagyobb veszély, hogy sokat és nehezet eszünk, határokat nem ismerve iszunk! Éppen ezért nem is erre tenném most a hangsúlyt, mert ezek a problémák jelenleg eltörpülnek a koronavírushoz képest. A tavalyi karácsonynál mégis jobb helyzetben vagyunk, hiszen az oltás akkor még elérhetetlen volt, éppen az ünnepek után kezdődhetett meg a vakcinázás. Most viszont borzasztó érzés az a tehetetlenség, hogy tisztában vagyok a megoldással, ám ezt nem tudom egyesével mindenkinek elmagyarázni. Érthetetlenül sokan idegenkednek az oltástól, pedig a vakcináknak köszönhető védelem a legtöbb, amit a szeretteinknek adhatunk ebben a helyzetben.

– Idén is az lehet a legbiztonságosabb megoldás karácsonykor, ha csak telefonon, az interneten keresztül köszöntjük szeretteinket?

– Ezt éppen a vakcináknak köszönhetően már egyértelműen nem mondom, de az biztos, sokkal, sokkal, és még egyszer mondom, sokkal nyugodtabban ünnepelhetünk együtt, ha mindenki be van oltva, akivel találkozunk. Nem csupán a saját biztonságunkat növeljük, hanem egymásra is vigyázunk vele. Ha legalább két héttel a találkozás előtt már felvettük az oltást, akkor nyugodtabban ölelhetjük meg egymást az ünnep idején, aggodalom nélkül telhetnek a közösen töltött órák. Persze, oltás nélkül is telhet aggódás nélkül az együttlét, de csak akkor, ha a valódi veszéllyel mit sem törődünk.

– A hatvani kórház főorvosaként mit tapasztal?

– Általában hét, nyolc oltatlan betegre jut egy oltott az intenzív osztályokon, amihez ha hozzászámoljuk, hogy kétszer annyi országosan az oltott, mint az oltatlan ember, akkor még sokkal rosszabb az arány, viszont pontosan mutatja, mekkora veszélyben vannak azok, akik nem vették fel a vakcinát. De akár decemberben sem késő jelentkezni, még az is jobb, mint oltás nélkül odaállni a fenyőfa mellé. Jó lenne, ha az oltásért tülekednének az emberek, és nem a plázákban. Azt hallom a kereskedelmi szakemberektől, hogy a számítások szerint idén is átlagosan tízezer forinttal többet költenek az emberek a karácsonyi ajándékra, mint tavaly. Nem ez az igazi odafigyelés, sokkal jobb lenne, ha a járványveszélyt növelő tolongás helyett a biztonságos oltásokat választaná mindenki. 

– Sokan arra hivatkoznak, hogy oltottak is kerülnek kórházba, halnak meg, akkor minek vegyék fel a vakcinát? 

– Valóban be lehet kerülni a kórházba két vagy három oltás után is, de ennek a valószínűsége nagyon alacsony. Legszívesebben mindenkinek megmutatnám azt a borzalmas állapotot, amely csak az intenzív osztályon élhető át, mert meggyőződésem, hogy az sokakat jobb belátásra bírna. Nekünk orvosoknak is fárasztó ez a rengeteg küzdelem, de a legfárasztóbb, hogy pusztába kiáltott szónak érezzük a sok figyelmeztetést, és hiába tudjuk, hogy rengeteg életet lehetne megmenteni az oltással, ha az érintettek erre már későn jönnek rá. 

Éppen ezért mindenkinek azt kívánom, hogy az oltás biztonságában, egészségben töltse az ünnepeket és az új esztendő elé már valóban nyugodtabban nézhessünk valamennyien.”

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget