Kezdőlap » Kőbányai Covid-árvákat is támogatnak

Kőbányai Covid-árvákat is támogatnak


Már mintegy 600 családdal és 1000 egyik vagy mindkét szülőjét elvesztett gyermekkel került kapcsolatba a COVID-árvákat támogató Regőczi Alapítvány.

Sok száz gyermek élete talán legnehezebb karácsonyát éli meg a mostani ünnepen a kíméletlen koronavírus-járvány miatt. A betegség ugyanis a gyakran emlegetett tévhittel ellentétben nemcsak az idős emberek esetén életveszélyes, amit jól mutat, hogy rengeteg gyermek vesztette el egyik, vagy akár mindkét szülőjét a járvány bő másfél éve alatt. Az Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita által létrehozott Regőczi István Alapítvány immár mintegy 600 családdal és közel ezer olyan gyermekkel került kapcsolatba, akiket a betegség árvává vagy félárvává tett.

Az alapítvány sokkal nagyobb célt tűzött ki annál, minthogy egyszeri alkalommal támogassa a szülőt, szülőket vesztett gyermekeket, illetve az őket nevelő rokonokat. A kurátorok ugyanis azt vallják: a több száz sors, több száz élethelyzet mindegyike külön-külön figyelmet követel, miképpen a valós segítség is sokféle kell legyen. Éppen ezért nemcsak azonnali pénzügyi segélyt biztosítanak, bár abból is igen tekintélyes összeg, mintegy 150 millió forint jutott már a tragédiát megélt gyermekeknek. Gyakorlatilag a felnőtt kor eléréséig nem engedik el a fiatalok kezét: amíg nappali tagozaton tanulnak – tehát nem rendelkeznek önálló jövedelemmel – gondjukat viselik. Felmérik a gyermekek helyzetét, megállapítanak egy havi összeget, ami enyhíti az anyagi nélkülözést, de egyéb módon is mellettük állnak. Legyen szó táboroztatásról vagy pszichológiai, jogi segítségnyújtásról, az alapítvány minden élethelyzetben gondját viseli a fiataloknak, akik között – mint lapunk megtudta – vannak kőbányai félárva gyermekek is.

A kezdeményezést segíti a dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár által felügyelt kormányhivatali rendszer is, hiszen az ahhoz tartozó kerületi és járási gyámhatóságok igyekeznek az alapítvánnyal összekötni a rászorulókat. A szervezők azonban mindenkire számítanak abban, hogy a nehéz helyzetű gyermekről értesüljenek, így nemcsak az önkormányzatokra, hivatalokra, hanem magánszemélyekre is, akik a regoczialapitvany.hu oldalról – ahol egyben a támogatás igényelhető – tájékoztatják az érintetteket.

Az alapítvány az év első felében kezdte meg működését. Az elmúlt fél évben ezres nagyságban érkeztek felajánlások magánszemélyektől és cégektől, s a közmédia szintén a nemes cél mellé állt az idei „Jónak lenni jó!” jótékonysági kampányával. A közéleti személyiségek felajánlott relikviáiból befolyt összeget a közmédia a Regőczi István Alapítványnak utalja át, valamint az év végéig elérhető 1357-es adományvonalra érkezett – egységesen 500 Ft-os – hívások, sms-ek is a szervezetet gazdagítják. Ezen felül az alapítvány a jövőben időkorlát nélkül fogadja a felajánlásokat, bankszámlaszámára:

11705084-21448492-00000000


Az alapítvány névadója, Regőczi István római katolikus pap, címzetes prépost, vagy ahogyan egy paptársa nevezte, „az Isten Vándora” 1915-ben született Látrányban. Már fiatalon megfogalmazódott benne a vágy, hogy nehéz sorsú gyermekek pártfogójává váljon. 1943-ban szentelték pappá, és nem sokkal később megalapította első gyermekotthonát, ahol a nyilasok elől bujkáló zsidó gyermekeknek és családoknak is menedéket biztosított, később hadiárvák gondját viselte. A kommunista államhatalom 1949-ben tartóztatta le, megjárta az Andrássy úr 60. pincéjét, majd ítélet nélkül négy éven át Kistarcsán raboskodott. Később a 60-as és 70-es években is többször letartóztatták nemzetközi kapcsolatai, harcos igehirdetése és templomépítése miatt. Hosszú élete során szinte végig aktív volt, még 2002-ben is börtönpasztorációs szolgálatot végzett. 98 évesen hunyt el.

Regőczi István árvák között

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget