Kezdőlap » Adventi gondolatok 2.

Adventi gondolatok 2.

play-sharp-fill

Benkóczy Péter evangélikus lelkész adventi gondolatait osztjuk meg Önökkel:

Nem maradhatunk távol a lényegtől…

„A karikatúraszerű képen egy fiatal párt látunk. Sajátos dialógus bontakozik ki. Egyikük kérdezi: ”Mit veszel nekem karácsonyra?” A válasz: „Semmit! Jézus szülinapja nem a tied!”

A karácsonyt valahogy magunkénak szeretnénk, ki ajándékozással, mások angyali fényekkel, családi vacsorával, karácsonyi istentisztelettel, éjféli misével. Mindnyájan szeretnénk valamit megragadni az ünnepből.

Talán soha se fogjuk megérteni azt, ami akkor és ott a júdeai Betlehemben az első karácsonykor történt. Az egyszerűség és a fennköltség, a szent és a profán misztikus érthetetlen találkozása. Ezt másképpen nem is tudjuk, tudhatjuk felfogni és ünneppé tenni, mint valami fenyő-, cukor- és fűszerillatú ünnepet készítünk belőle, és ezzel igyekszünk megajándékozni magunkat. Egy hangulattal, egy bensőből fakadó szép vagy éppen „nosztalgiázós” élménnyel, így az elfeledett korok karácsonyai elevenednek meg egyetlen ünnepben.

Talán soha senki nem merte kimondani azt, hogy legbelül a lelke mélyén, ő és Isten között mit is fejez ki ez az ünnep? Ahhoz, hogy ezt megértsük nem maradhatunk távol a lényegtől. Isten valami igazán személyeset akar adni, nem akárkinek, hanem valakinek, akit valamire tart; Neked/Önnek kedves olvasó! Olyat akar adni, amire a lelkünk legmélyén vágyunk! 

Jól tesszük, ha Isten testet öltött szeretetének ünnepén hozzá menekülünk, mert benne valami igazán meghitt élményre lelhetünk, még félelmeink közepette is.

Mi a karácsony? Isten Megváltót ad, Isten visszahívja a csellengőt, a bűnöst, Isten szövetséget köt!

Kívánom, hogy idei karácsonyunkat lengje át a hiteles, igazi és valódi, bensőnket megmozgató lelki élmény. 

Legyen áldás mindnyájunk karácsonyán!”

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget