Kezdőlap » Folytatódik az egészségügy modernizálása

Folytatódik az egészségügy modernizálása

play-sharp-fill

Kőbánya egészségügye 12 éve folyamatosan és látványosan fejlődik, ennek újabb mérföldköve a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet új szakrendelőjének március elejei átadása. Mint dr. Pap Sándortól, a kerület gazdasági és fejlesztési tanácsnokától megtudtuk, a kerületi egészségügy modernizálása a következő években is tovább folytatódik.– Milyen változást hoz a betegek számára a modern rendelőintézet?   

– A kormányzat nemcsak megépítette, fel is szerelte az Egészségház új épületét, így modernebb egészségügyi szolgáltatást kapnak a betegek, sokkal jobb körülmények között. Az egyik kedvenc könyvemben, az Egri csillagokban Dobó István várkapitány úgy lelkesíti az egri ostrom előtt a katonákat, hogy „a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében”. A védőink, vagyis orvosaink és ápolóink az elmúlt évtizedekben számtalanszor bizonyították, hogy bármilyen körülmények között helyt állnak – legutóbb éppen a koronavírus-járvány hullámai alatt. Most viszont már a körülmények és a felszerelés is kifogástalan, vagyis a falak immár erősebbek, mint valaha, bármilyen ostromot kibírunk.


– Mint a megnyitón elmondta, 12 éve folyamatos a fejlődés, és volt honnan elindulni. Milyen állapotban voltak a kerületi egészségügyi intézmények?

– Csak egy példát említenék, ami jól szemlélteti az akkori állapotokat. Amikor 2010-ben a város vezetését D. Kovács Róbert Antal polgármester úrral átvettük, alpolgármesterként segíthettem a közös munkát. Elborzadva láttuk, hogy a kerület háziorvosi rendelői rosszabb állapotban voltak, mint hittük, ezért az egyik első intézkedésünkkel 200 millió forintos azonnali támogatást szavaztunk meg, hogy az élet- és balesetveszélyt elháríthassuk a rendelőkben. Azóta teljesen megújítottuk az Salgótarjáni úti, a Zsivaj utcai, a Kerepesi úti, a Pongrác úti, valamint a Szárnyas utcai Tengerszem rendelőt.


– Hogyan folytatódhat a kerületi egészségügy fejlesztése?

– Folytatni kell a háziorvosi rendelők korszerűsítését. A legutóbb átadott Tengerszem rendelő felújításához a kerület már 500 millió forint kormányzati támogatást is elnyert, és az Újhegyi rendelő hamarosan induló rekonstrukcióját is ugyanennyivel segíti a kormányzat. Ezért a fő feladat, hogy a következő építkezésekhez is állami forrásokat tudjunk szerezni, hiszen akkor a megmaradó pénzeszközöket más önkormányzati beruházásokhoz tudjuk felhasználni, ezzel Kőbánya még gyorsabban tud fejlődni.

Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget
Facebook Pagelike Widget